Wprowadź do kuchni trochę orientu. Skuś się na chrupiące skrzydełka z kurczaka teriyaki

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Dziś w ''halo tu polsat'' zapachniało aromatycznymi skrzydełkami. Przygotował je Paweł Loroch według swojego autorskiego przepisu. Powiedzieć, że to tylko chrupiące i soczyste danie, to jak nie powiedzieć nic. To prawdziwe ''niebo w gębie''! Złociste skrzydełka Pawła mają wyjątkową marynatę, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom azjatyckiej kuchni i z łatwością przekona tych, którzy orientu jeszcze się boją.

Chrupiące skrzydełka
Chrupiące skrzydełka 123RF/PICSEL

Chrupiące skrzydełka to zarówno idealna propozycja na rodzinny obiad jak i smaczną przekąskę np. na imprezę lub do oglądania meczu. Dziś kucharz Paweł Loroch przygotował w ''halo tu polsat'' bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu przepis. Kluczowe znaczenie ma tutaj dobra marynata z oryginalnych japońskich składników oraz świeże mięso.

W sklepach można kupić gotowy sos teriyaki, który świetnie nadaje się do marynowania mięsa. Paweł Loroch zachęca jednak do unikania gotowej marynaty i skomponowanie własnoręcznie, takiego teriyaki, które będzie nam najbardziej smakował. Bo ten słynny azjatycki sos składa się zaledwie z trzech składników.

Rozpływają się w ustach i świetnie smakują. Skuś się na skrzydełka teriyaki od Pawła Lorocha

Składniki: 

  • skrzydełka z kurczaka 
  • sos sojowy 
  • mirin (słodki napój z ryżu)
  • miód
  • szczypiorek / opcjonalnie seler naciowy 

Sposób przygotowania: 

Na początek potnij skrzydełka z kurczaka na trzy części. Odrzuć bezmięsne lotki, a resztę wrzuć do miski. Potem przygotuj własną marynatę teriyaki, łącząc sos sojowy, mirin i miód, w proporcjach takich, jakie smakują ci najbardziej. Marynuj skrzydełka w teriyaki przez kilka godzin, a najlepiej zostaw je tak na noc.

Piecz drób przez 80 minut w 185 stopniach Celsjusza, w połowie pieczenia przekręć skrzydełka i posmaruj je pędzelkiem umoczonym w misce z pozostałą marynatą. Przed podaniem, lśniące i soczyste skrzydełka udekoruj posiekanym szczypiorkiem, jedz bez dodatków albo jeśli kochasz dźwięk chrupania - przegryzaj je selerem naciowym. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas