Hiszpańskie dobra na włoskim placku, czyli pizza dla opornych według Jurka Sobieniaka

Kamil Olek

Kamil Olek

Czy włoska pizza może być hiszpańska? Okazuje się, że jak najbardziej, wystarczy bowiem wymiana klasycznych składników z Italii na te, z miłości do których słynie Iberia. Mozzarellę podmieniamy więc manchego (ser owczy z równin donkiszotowskiej La Manchy), zaś salame na paprykowane chorizo. Do tego odrobina wędzonej papryki (idealnie pimentón, choć nada się i każda inna) oraz... ziemniaki, które w Hiszpanii wielbi się prawie tak samo, jak w Polsce (wystarczy wspomnieć o patatas bravas). Co jednak z ciastem? Ciasto zostaje włoskie, bezapelacyjnie. A przy okazji – niezwykle proste, bowiem odpowiadające umiejętnościom kulinarnym nawet tych najbardziej opornych. Señoras y señores – Jurek Sobieniak zaprasza na ucztę.

Pizza dla opornych
Pizza dla opornychJacek KurnikowskiAKPA

Hiszpańsko włoska pizza – z manchego, chorizo i... ziemniakami

Składniki:

  • 380 gramów mąki pszennej (do pizzy)
  • 5 gramów soli
  • 15 gramów cukru
  • 8 gramów suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 mililitrów wody gazowanej
  • 1 puszka pomidorów
  • 200 gramów manchego (lub mozzarelli)
  • 200 gramów miękkiego chorizo
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • kilka papryczek padrón (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Suche składniki wsypać do misy robota kuchennego i wymieszać. Następnie dolać wodę gazowaną i rozpocząć wyrabianie ciasta na wolnych obrotach. Po minucie dodać 2 łyżki oliwy i kontynuować mieszanie, aż do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta.

Gotowe ciasto podzielić na 2 równe kulki, przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Każdą kulkę ciasta wyłożyć na płacie pergaminu posmarowanego oliwą i rozwałkować na placek o grubości 1 centymetra.

Rozwałkowane placki, razem z pergaminem, przełożyć na blachę do pieczenia, po czym każdy posmarować sosem pomidorowym, dodać starty ser, pokrojone chorizo, cebulę, plasterki ugotowanych ziemniaków, opcjonalnie padrón oraz posypać wędzoną papryką. Tak przygotowaną pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 250°C (z funkcją termoobiegu) aż do mocnego zarumienienia.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas