Wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii. Prosty deser, który smakuje jak z najlepszej cukierni

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii
Wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii 123RF/PICSEL

Szybki deser do kawy - obłędnie pyszne ciasto czekoladowe z cukinii

Wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii to hit lata
Wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii to hit lata 123RF/PICSEL
  • 2 średnie cukinie (starte na tarce o dużych oczkach)
  • 200 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub uniwersalnej typ 500
  • 50 g kakao 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 150 g cukru (możesz zastąpić ksylitolem)
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30% (lub kremówki)
  • 1 łyżka masła