W Polsce mało znane połączenie, a zajada się nim pół świata. Ryż w tym zestawieniu to samo zdrowie
W Polsce połączenie ryżu i fasoli nie jest popularne, ale świat się nim zajada. Szczególnie tam, gdzie białko zwierzęce jest drogie lub trudno dostępne, ryż podawany z fasolą bardzo często gości na stołach - w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Połączenie to warto wypróbować nie tylko ze wzgędu na walory smakowe, ale i zdrowotne - fasola i ryż tworzą bowiem genialny duet - jedzone razem dają nam pełnowartościowe białko.

Niedawno pisaliśmy o zjawisku synergii żywieniowej, czyli takim łączeniu produktów, które wzmacnia ich prozdrowotne działanie. Jednym z przykładów może być jedzenie pomidorów z oliwą lub innym tłuszczem. Oliwa poprawia bowiem wchłanianie obecnego w pomidorach likopenu, który neutralizuje wolne rodniki w organizmie i chroni komórki przed uszkodzeniem. Wiele innych przykładów zdrowych połączeń produktów znajdziecie w tym artykule.
Dziś na tapet bierzemy jedno z takich zdrowych połączeń, bardzo popularne w wielu kuchniach świata, w Polsce pojawiające się bardzo rzadko, najczęściej w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Mowa o duecie ryżu i fasoli.
Dlaczego połączenie ryżu i fasoli jest takie zdrowe? To przykład synergii żywieniowej
Połączenie ryżu i fasoli dla wielu z nas może brzmieć nieco egzotycznie - najczęściej jemy te produkty osobno, jako baza lub dodatek do dania głównego. Tymczasem w wielu kuchniach ten duet jest jednym z najpopularniejszych. Ryż z fasolą jada się w wielu miejscach na świecie - od krajów Ameryki Południowej i Środkowej, przez Afrykę i Azję, aż po kraje Europy (np. Portugalię). Sycące, łatwe dania różnią się dodatkami i sposobem przygotowania - czasem są to potrawy jednogarnkowe, czasem ryż i sos z fasolą łączy się dopiero na talerzu.
Oprócz tego, że duet ryżu i fasoli dostarcza nam pełnowartościowego białka, jest też źródłem błonnika (fasola), który dobrze wpływa na regulację poziomu cukru we krwi i wspiera trawienie, a także węglowodanów (szczególnie wartościowych, gdy wybieramy ryż brązowy). Ryż i fasola sycą więc na długo i co ważne w profilaktyce cukrzycy - stabilizują poziom cukru. Dania z wykorzystaniem fasoli i ryżu znakomicie sprawdzą się nie tylko w kuchni wegetarian - warto po nie sięgać od czasu do czasu, bo są nie tylko sycące i zdrowe, bogate w składniki odżywcze - żelazo, magnez i witaminy z grupy B, ale i tanie.
Przykłady tradycyjnych potraw z ryżu i fasoli
Danie z ryżem i fasolą można przygotować na dziesiątki sposobów. Na przykład na Kostaryce i w Nikaragui jada się gallo pinto, a ich popularność sprawia, że są traktowane jako dania narodowe. Ryż i fasola są tu oczywiście podstawą, fasolę w gallo pinto gotuje się z czosnkiem i cebulą.
W Indiach z kolei popularnym daniem z ryżu i fasoli jest rajma chawal - składa się z czerwonej fasoli (rajma) i ryżu (chawal). Fasolę gotuje się tu w pikantnym sosie z pomidorów, cebuli i przypraw.
W Nowym Orleanie jada się red beans and rice - danie składające się z czerwonej fasoli i ryżu, tradycyjnie przygotowywane z małych czerwonych fasolek, warzyw (papryki, cebuli, selera) i przypraw (tymianku, pieprzu cayenne, liścia laurowego) oraz mięsa (np. z kości wieprzowych, które zostają z niedzielnego obiadu). Danie to jest powoli gotowane i podawane z ryżem. Co ciekawe, w Nowym Orleanie red beans and rice jest tak popularnym daniem, że zdanie "zjedzmy czerwoną fasolę i ryż" stało się synonimem świętowania. Danie to bywa często podawane z innymi potrawami, takimi jak pieczone mięso, chlebek kukurydziany i mrożona herbata - a to już pełny posiłek w stylu południowym.

Arroz con frijoles, czyli ryż z fasolą w stylu latynoamerykańskim
A teraz pora na przepis na pyszny i pożywny ryż z fasolą w stylu latynoamerykańskim (lokalna nazwa to arroz con frijoles). Przygotujemy w ten sposób sycące danie roślinne, pełne białka i błonnika, idealne na obiad lub kolację. Ryż z fasolą możemy podać z mięsem, krewetkami, z dodatkiem sałaty albo placków kukurydzianych.
Przepis na ryż z fasolą w wersji wegańskiej
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 szklanka białego ryżu (np. jaśminowego lub basmati)
- 1 puszka fasoli (czerwonej lub czarnej), odsączona i opłukana
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki lub chili
- 1 łyżka oleju roślinnego (np. rzepakowego lub kokosowego)
- 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- sok z limonki lub cytryny
- natka pietruszki, kolendra lub szczypiorek - do posypania
Sposób przygotowania:
- Podsmaż cebulę i czosnek: w garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj czosnek i przyprawy (kumin, paprykę) i smaż jeszcze minutę.
- Dodaj ryż i fasolę: wsyp ryż (surowy), zamieszaj i podsmaż razem przez chwilę. Następnie dodaj fasolę i ponownie wymieszaj.
- Gotowanie: wlej wodę lub bulion (będzie lepszy), dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż ryż wchłonie płyn. Zostaw na 5 minut pod przykryciem, by "doszedł".
- Skrop sokiem z limonki lub cytryny. Posyp świeżymi ziołami przed podaniem.
Do potrawy możesz dodać paprykę, kukurydzę, pomidory lub awokado. Ryż z fasolą możesz serwować z jajkiem sadzonym lub plackami tortilla. Zamiast białego ryżu możesz też użyć ryżu brązowego lub komosy ryżowej (quinoa).
Smacznego!