Racuchy z kremem z serka mascarpone z białą czekoladą i kruszonką z orzechów włoskich
Puszyste racuchy z jabłkiem, delikatny krem z serka mascarpone i białej czekolady oraz chrupiąca kruszonka z orzechów włoskich - to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Ten deser pachnie domem, jesienią i ciepłem, a przy tym wygląda jak z najlepszej cukierni. Idealny na leniwe weekendowe popołudnie lub słodkie zakończenie rodzinnego obiadu.

W "halo tu polsat" racuchy - smak dzieciństwa z nowoczesnym twistem
Racuchy to smak dzieciństwa, który nigdy się nie nudzi, a w tej wersji zyskuje zupełnie nowy, deserowy wymiar. Puszyste, złociste placuszki z jabłkiem kryją w sobie lekkość drożdżowego ciasta i aromat jesiennych owoców. Zwieńczeniem całości jest krem z mascarpone i białej czekolady - delikatny, słodki i idealnie kontrastujący z ciepłymi racuchami. Dopełnienie stanowi kruszonka z orzechów włoskich, która dodaje chrupkości i eleganckiego akcentu. To deser, który wygląda efektownie, a przy tym jest prosty w przygotowaniu. Podaj go z filiżanką kawy lub gorącej czekolady i pozwól sobie na chwilę czystej przyjemności.
Przepis na racuchy z kremem z serka mascarpone, z białą czekoladą i kruszonką z orzechów włoskich
Składniki:
Racuchy
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml mleka 3,2% (letniego)
- 1 jajko
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 jabłko, starte lub w drobną kostkę
Krem
- 250 g mascarpone waniliowe z białą czekoladą
- 100 ml śmietanki 30%
Sposób wykonania:
W misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i kilka łyżek letniego mleka oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aż zacznie się pienić. Do dużej miski wsyp resztę mąki i sól. Dodaj rozczyn, jajko i pozostałe mleko. Wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie i lekko lejące. Dodaj jabłko. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 minut, aż podwoi objętość. Smaż racuchy na średnim ogniu, na rozgrzanym oleju, po ok. 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku. Aby zrobić krem, połącz serek mascarpone ze śmietanką. Podawaj racuchy z kremem i posypane posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






