Schab z patelni nigdy nie smakował tak dobrze. Owocowy sos w przepisie Mateusza Gesslera wynosi danie na nowy poziom
Schab z patelni z idealnie kremowym ziemniaczanym puree to klasyczna pozycja w jesiennym menu. Mateusz Gessler dodaje do niej wyjątkowy, bo owocowy, bardzo jesienny sos, którego smak wynosi danie na zupełnie nowy poziom. To idealna propozycja na niedzielny obiad, albo uroczystą kolację.

Schab z patelni z puree ziemniaczanym i sosem ze świeżych śliwek. Składniki dla 4 osób
Eskalopki ze schabu:
- 600 g schabu środkowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 gałązki świeżego tymianku
- sól, świeżo mielony pieprz, papryka wędzona do smaku
- mąka pszenna do obtoczenia przed smażeniem
Sos śliwkowy:
- 10 śliwek (np. węgierek)
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 1 łyżka miodu spadziowego
- 1 łyżka masła 82 %
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- 2 gałązki świeżego tymianku
- płaska łyżeczka mąki pszennej
Puree ziemniaczane:
- 600g ziemniaków na puree
- 80 g śmietany 30%
- 100 ml mleka 3,2 %
- 120 g masła 82%
- gałką muszkatołowa do smaku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Schab oczyść z białych błon umyj i osusz. Pokrój na plastry po około 50 g i delikatnie rozbij tłuczkiem, aby miały równą grubość. Dopraw mięso z obu stron solą, świeżo mielonym pieprzem i mieloną papryką. Odstaw na parę minut.
Na patelni rozgrzej masło. Plastry mięsa obtocz w mące i wrzuć na rozgrzany tłuszcz, obsmaż z obu stron na brązowy kolor (około 2 minut z każdej strony). Zdejmij mięso z patelni i odłóż na talerz, nie wylewaj tłuszczu ze smażenia.
Śliwki umyj, wydryluj i pokrój na połówki. Na patelni skarmelizuj miód, wrzuć śliwki i tymianek, obsmaż chwilę. Dodaj czerwone wino, zredukuj przez chwilę, dopraw cynamonem, zielem angielskim i liściem laurowym. Wlej wodę lub bulion, przykryj patelnię i duś na małym ogniu około 5-8 minut, aż śliwki zmiękną. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, zagęść go mąką - dodaj ją do gorącego tłuszczu po smażeniu schabu, zrób zasmażkę i dodaj do sosu. Gdyby okazał się zbyt kwaśny, możesz dodać odrobinę miodu.
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, odparuj chwilę na ogniu, dodaj masło, ciepłe mleko, śmietankę i dokładnie utłucz na gładkie, kremowe puree. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na koniec możesz na małej patelni obsmażyć kilka wydrylowanych śliwek przekrojonych na pół przez około 1 minutę, dodać miód i zagotować, delikatnie mieszając. Takie skarmelizowane śliwki będą piękną dekoracją schabu na talerzu.
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






