Schab z patelni nigdy nie smakował tak dobrze. Owocowy sos w przepisie Mateusza Gesslera wynosi danie na nowy poziom

Beata Łajca

Beata Łajca

Schab z patelni według Mateusza Gesslera. Owocowy sos dodaje mu wyjątkowego smaku
Schab z patelni według Mateusza Gesslera. Owocowy sos dodaje mu wyjątkowego smaku123RF/PICSEL

Schab z patelni z puree ziemniaczanym i sosem ze świeżych śliwek. Składniki dla 4 osób

  • 600 g schabu środkowego  
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 4 gałązki świeżego tymianku  
  • sól, świeżo mielony pieprz, papryka wędzona do smaku 
  • mąka pszenna do obtoczenia przed smażeniem 
  • 10 śliwek (np. węgierek) 
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 1 liść laurowy 
  • 1/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego 
  • 1 łyżka miodu spadziowego  
  • 1 łyżka masła 82 % 
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego 
  • 2 gałązki świeżego tymianku  
  • płaska łyżeczka mąki pszennej  
  • 600g ziemniaków na puree  
  • 80 g śmietany 30%  
  • 100 ml mleka 3,2 %  
  • 120 g masła 82%  
  • gałką muszkatołowa do smaku 
  • sól, pieprz do smaku