Prosta zupa ziemniaczana z przepisu Mateusza Gesslera. Idealnie rozgrzewa w chłodne, jesienne dni
Sycąca zupa ziemniaczana pachnąca wędzoną kiełbasą - jesienią i zimą to idealny obiad, który wystarcza za dwa dania. Przepis Mateusza Gesslera jest nie tylko wyjątkowo prosty i szybki, ale też wyjątkowy w smaku. A sekretem doprawienia jego ziemniaczanej zupy jest specyficznie przygotowany czosnek.

Czosnek pieczony w folii - to on jest sekretnym składnikiem zupy ziemniaczanej Mateusza Gesslera. Łagodny, słodszy i głęboko aromatyczny, bez ostrości surowego czosnku, nadaje zupie cudowny, lekko orzechowy posmak i aromat, który czuć w całym domu. Wystarczy kilka ząbków, aby zwykła kartoflanka zyskała restauracyjny charakter. Pieczony czosnek jest idealny nie tylko do zup, ale także sosów czy puree.
Zupa ziemniaczana z wędzonką i pieczonym czosnkiem z przepisu Mateusza Gesslera
Składniki (dla 6 osób):
- 1,5 litra bulionu mięsnego na wędzonych kościach
- 450 g ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku i/lub kiełbasy
- 1 cebula biała
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 4 ząbki czosnku pieczonego w folii aluminiowej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz i kminek mielony do smaku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 100 ml śmietany 18% (opcjonalnie)
- mały pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Wędzony boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i wrzuć na suchą patelnię. Podsmaż chwilę, aż tłuszcz się wytopi, a mięso zarumieni. Zdejmij z patelni i odłóż na chwilę. Drobno posiekaj cebulę, a marchewkę, pietruszkę, selera i pora pokrój na niewielkie kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w zgrabną kostkę. Wstaw garnek z bulionem do gotowania.
Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij na nim cebulkę, potem dodaj pokrojone warzywa. Podsmaż przez kilka minut i zdejmij z ognia. Gdy bulion zacznie wrzeć, wrzuć do niego ziemniaki, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Po około 5-7 minutach dorzuć pozostałe warzywa i pieczony czosnek. Jeżeli używasz śmietany, zahartuj ją odrobiną gorącej zupy i wlej do garnka. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.
Zupę podawaj gorącą, posypaną zrumienioną na patelni wędzonką i posiekaną natką pietruszki.
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






