Prosta zupa ziemniaczana z przepisu Mateusza Gesslera. Idealnie rozgrzewa w chłodne, jesienne dni

Beata Łajca

Beata Łajca

Szybka zupa ziemniaczana z wędzonką według Mateusza Gesslera. Sekretny składnik podbija smak
Szybka zupa ziemniaczana z wędzonką według Mateusza Gesslera. Sekretny składnik podbija smak123RF/PICSEL

Zupa ziemniaczana z wędzonką i pieczonym czosnkiem z przepisu Mateusza Gesslera

  • 1,5 litra bulionu mięsnego na wędzonych kościach  
  • 450 g ziemniaków 
  • 200 g wędzonego boczku i/lub kiełbasy  
  • 1 cebula biała 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka  
  • 1 por  
  • 4 ząbki czosnku pieczonego w folii aluminiowej 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • sól, pieprz i kminek mielony do smaku 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie 
  • 100 ml śmietany 18% (opcjonalnie) 
  • mały pęczek natki pietruszki