Sałatki z młodych ziemniaków. Świeże i lekkie, idealne na lato

Beata Maj

Beata Maj

Młode ziemniaki to genialna baza do prostych, letnich sałatek
Młode ziemniaki to genialna baza do prostych, letnich sałatek123RF/PICSEL

Klasyczna sałatka z młodych ziemniaków z musztardowym dressingiem

  • 700 g młodych ziemniaków 
  • 1 mała czerwona cebula (może też być dymka)
  • 3 łyżki musztardy 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego albo soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek koperku lub natki pietruszki
  1. Umyj młode ziemniaki, ugotuj je w mundurkach do miękkości (ok. 15-20 min), ostudź i pokrój na połówki lub plasterki.
  2. Pokrój cebulę w cienkie piórka, koper posiekaj.
  3. Przygotuj dressing - w miseczce wymieszaj musztardę, oliwę, ocet albo sok z cytryny, sól i pieprz.
  4. Wymieszaj wszystko delikatnie, najlepiej jeszcze lekko ciepłe ziemniaki - wchłoną więcej smaku.

Przepis na sałatkę z młodych ziemniaków z fetą, ogórkiem i koperkiem

  • 600-700 g młodych ziemniaków 
  • 1 świeży ogórek (lub kilka gruntowych)
  • 150 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz i sól
  • świeży koperek
  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, przestudź i pokrój w większe kawałki.
  2. Ogórka pokrój w półplasterki, fetę pokrusz albo pokrój.
  3. Wymieszaj ziemniaki z oliwą, cytryną i świeżym koperkiem, dodaj ogórki i fetę.
  4. Dopraw do smaku i włóż do lodówki. Podawaj w temperaturze pokojowej albo na zimno.