Sałatki z młodych ziemniaków. Świeże i lekkie, idealne na lato
Lato to wręcz doskonała pora na cieszenie się różnymi smakami połączonymi w prostych lub nieco bardziej wyszukanych sałatkach. Bogactwo produktów, które mamy pod ręką, sprawia, że dosłownie każdego dnia możemy sobie przygotować inną wersję szybkiej, zdrowej i pożywnej sałatki. Dania tego typu są łatwe do wykonania i z powodzeniem zastępują nudne kanapki. Dziś proponujemy Wam wrzucenie do sałatki młodych ziemniaków. Orzeźwiająca sałatka z fetą, ogórkiem i koperkiem albo klasyczna sałatka z musztardowym dressingiem smakują wyśnicie i są świetnym uzupełnieniem codziennych posiłków.

Młode ziemniaki to jeden z tych przysmaków lata, na który czekamy przez cały rok. Gdy na straganach pojawiają się pierwsze polskie młode ziemniaki, ślinka sama napływa do ust. Zazwyczaj zajadamy się nimi w podstawowym wydaniu - ugotowane, z dużą ilością masła i kopą koperku. Kiedy już jednak nasycimy pierwszy głód, warto pokombinować z innymi sposobami i spróbować choćby szybkich, bardzo smacznych i orzeźwiających sałatek z młodymi ziemniaczkami.
Zobacz: Kompendium kartoflane, czyli jakie ziemniaki wybrać na placki, jakie na frytki, a jakie na kopytka?
Pierwsza sałatka to klasyczne danie, łączące młode ziemniaki z cebulką, koperkiem albo natką pietruszki. Smaku sałatce dodaje musztardowy dressing, w którym pobrzmiewa smak gorczycy, oliwy i ostra nuta octu jabłkowego. Ten sos sprawia, że aksamitne ziemniaki znajdują mocne podbicie i smakują jak niebo w gębie.
Klasyczna sałatka z młodych ziemniaków z musztardowym dressingiem
Składniki:
- 700 g młodych ziemniaków
- 1 mała czerwona cebula (może też być dymka)
- 3 łyżki musztardy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego albo soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- pęczek koperku lub natki pietruszki
Przygotowanie:
- Umyj młode ziemniaki, ugotuj je w mundurkach do miękkości (ok. 15-20 min), ostudź i pokrój na połówki lub plasterki.
- Pokrój cebulę w cienkie piórka, koper posiekaj.
- Przygotuj dressing - w miseczce wymieszaj musztardę, oliwę, ocet albo sok z cytryny, sól i pieprz.
- Wymieszaj wszystko delikatnie, najlepiej jeszcze lekko ciepłe ziemniaki - wchłoną więcej smaku.
Klasyczna sałatka z młodych ziemniaków jest idealna do grilla, świetnie sprawdzi się, gdy szykujesz piknik, możesz też zaserwować ją do obiadu lub na lunch.
Druga propozycja to sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem sera typu feta albo właśnie fety. O tym, ze ziemniaki lubią się z serem, wiemy nie od dziś. Najczęściej ten duet podbija nasze kubki smakowe w postaci genialnego farszu do pierogów. Tym razem jednak pozwolimy ziemniakom zachować formę - podamy je w większych kawałkach. Oprócz fety będzie im towarzyszył świeży ogórek, dobra oliwa, nadający kwaśność sok z cytryny i oczywiście świeży koperek. Tylko kilka składników, a efekt - gwarantujemy - nieziemski!
Przepis na sałatkę z młodych ziemniaków z fetą, ogórkiem i koperkiem
Składniki:
- 600-700 g młodych ziemniaków
- 1 świeży ogórek (lub kilka gruntowych)
- 150 g sera feta
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz i sól
- świeży koperek
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, przestudź i pokrój w większe kawałki.
- Ogórka pokrój w półplasterki, fetę pokrusz albo pokrój.
- Wymieszaj ziemniaki z oliwą, cytryną i świeżym koperkiem, dodaj ogórki i fetę.
- Dopraw do smaku i włóż do lodówki. Podawaj w temperaturze pokojowej albo na zimno.
Zajrzyjcie też do naszych przepisów na sałatki z ryżem. Może przypadnie wam do gustu chrupiąca sałatka z ryżu z mango i edamame? Przepisy znajdziecie na naszej stronie.