Klopsiki nadziewane serem, w sosie jabłkowo-chrzanowym i orzechami, z kopytkami

Redakcja

Redakcja

Klopsiki nadziewane serem, w sosie jabłkowo-chrzanowym i orzechami
Klopsiki nadziewane serem, w sosie jabłkowo-chrzanowym i orzechami123RF/PICSEL

Przepis na klopsiki nadziewane serem, w sosie jabłkowo-chrzanowym i orzechami, z kopytkami

  • 500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)
  • 1 jajko 
  • 1 mała cebula, drobno posiekana 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka łowickiego 3,2% UHT lub wody 
  • sól i pieprz do smaku 
  • szczypta majeranku
  • szczypta papryki słodkiej
  • ok. 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edam, Ementaler) - pokrojonego w kostkę
  • olej do smażenia
  • 2 jabłka (najlepiej lekko kwaśne, np. szara reneta lub ligol)
  • 1 mała cebula 
  • 1 łyżka masła 
  • 200 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 1 łyżka tartego chrzanu (można dodać więcej wg smaku) 
  • 100 ml śmietanki 30% 
  • sól, pieprz do smaku 
  • ½ łyżeczki cukru 
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków 
  • 1 jajko 
  • ok. 200-250 g mąki pszennej
  • szczypta soli