Klopsiki nadziewane serem, w sosie jabłkowo-chrzanowym i orzechami, z kopytkami
Rozpływające się w ustach klopsiki z ciągnącym się serem, otulone kremowym sosem jabłkowo-chrzanowym i podane z domowymi kopytkami - to połączenie, które zachwyci każdego miłośnika polskiej kuchni z nutą nowoczesności. Idealne na ciepły, rodzinny obiad lub elegancką kolację w jesienny weekend.

Jesień to idealny moment, by wrócić do kuchni pełnej aromatów, ciepła i przytulnych smaków. Klopsiki nadziewane serem w sosie jabłkowo-chrzanowym to wyjątkowe danie, które łączy tradycję z odrobiną kulinarnej fantazji. Delikatne mięso skrywa w środku roztapiający się ser, a słodko-ostry sos z jabłek i chrzanu nadaje potrawie świeżości i charakteru. Całość doskonale komponuje się z puszystymi, domowymi kopytkami i chrupiącymi orzechami, które dodają struktury i jesiennego klimatu. To przepis, który zaskakuje prostotą wykonania, a jednocześnie smakiem godnym najlepszej restauracji. Podaj go na rodzinny obiad lub sobotnią kolację z przyjaciółmi - gwarantowane "wow" przy stole!
Przepis na klopsiki nadziewane serem, w sosie jabłkowo-chrzanowym i orzechami, z kopytkami
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)
- 1 jajko
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mleka łowickiego 3,2% UHT lub wody
- sól i pieprz do smaku
- szczypta majeranku
- szczypta papryki słodkiej
- ok. 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edam, Ementaler) - pokrojonego w kostkę
- olej do smażenia
Sos:
- 2 jabłka (najlepiej lekko kwaśne, np. szara reneta lub ligol)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 200 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 1 łyżka tartego chrzanu (można dodać więcej wg smaku)
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
- ½ łyżeczki cukru
Kopytka:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 200-250 g mąki pszennej
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Klopsiki
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju. W misce połącz: mięso mielone, jajko, bułkę tartą, mleko, cebulę, sól, pieprz i przyprawy. Wyrób masę na jednolitą konsystencję. Odrywaj porcje mięsa, spłaszczaj w dłoni, na środek włóż kostkę sera i dokładnie zlep w kulkę, by ser nie wypłynął. Smaż klopsiki na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się zarumienią.
Sos
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, aż się zeszkli. Dodaj starte jabłka, duś kilka minut, aż zmiękną. Wlej bulion i gotuj ok. 5-7 minut. Dodaj chrzan i śmietankę, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Można zmiksować blenderem, by uzyskać gładką konsystencję.
Kopytka
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź. Dodaj jajko, sól i stopniowo wsypuj mąkę, zagniatając miękkie, elastyczne ciasto. Podziel na części, z każdej uformuj wałek i pokrój ukośnie na kopytka. Gotuj w osolonej wodzie partiami - ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź i ewentualnie podsmaż lekko na maśle przed podaniem.
Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






