Pomidory jedz z oliwą, a maliny z gorzką czekoladą. Twoje zdrowie na tym zyska

Beata Maj

Beata Maj

Oliwa dodana do pomidorów ułatwia przyswajanie likopenu, który ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe
Oliwa dodana do pomidorów ułatwia przyswajanie likopenu, który ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe123RF/PICSEL

Synergia żywieniowa - co to takiego?

Jakie produkty warto ze sobą łączyć, by podnieść ich walory zdrowotne?

  • Pomidory jedzmy z oliwą z oliwek lub innymi tłuszczami. Sprawią one, że obecny w pomidorach, a rozpuszczalny w tłuszczach likopen, który neutralizuje wolne rodniki w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniami, będzie lepiej wchłaniany w przewodzie pokarmowym. To połączenie daje lepsze działanie antynowotworowe, jest też wskazane w profilaktyce chorób serca.
  • Szpinak warto łączyć z cytryną - witamina C zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego ze szpinaku, dzięki czemu pomaga zapobiegać albo leczyć anemię. 
  • Kurkumę łączymy z pieprzem - piperyna z pieprzu nawet 20-krotnie zwiększa biodostępność kurkuminy, wzmacniając jej działanie przeciwzapalne.
  • Zieloną herbatę dobrze jest łączyć z cytrusami - witamina C zawarta w owocach wzmacnia działanie przeciwutleniające herbaty.
  • Jogurt jedzmy z owocami - błonnik z owoców wspiera florę jelitową, a probiotyki z jogurtu ją zasiedlają. Dzięki temu lepiej trawimy i mamy lepszą odporność. 
W codziennej diecie warto łączyć jogurt i miód
W codziennej diecie warto łączyć jogurt i miód123RF/PICSEL
  • Awokado łączmy z warzywami liściastymi - tłuszcz z awokado zwiększy wchłanianie witamin A, D, E, K, które mają wpływa na oczy, skórę i odporność. 
  • Miód łączmy z jogurtem - miód może działać prebiotycznie, wspierając rozwój korzystnych bakterii w jelitach, które są też obecne w jogurcie.   
  • Marchew, dynię czy batata oraz paprykę jedzmy zawsze z oliwą lub innym tłuszczem - warzywa te są bogate w karotenoidy, czyli naturalne barwniki, które są też antyoksydantami. Rozpuszczają się w tłuszczach, więc warzywa też zawsze warto jeść w towarzystwie oleju czy oliwy. 
  • Maliny (oraz inne owoce jagodowe) i gorzka czekolada to również znakomite połączenie - maliny są bogate w antocyjany, witaminę C i kwas elagowy - silne przeciwutleniacze, które wspierają odporność i chronią komórki. Z kolei  gorzka czekolada (ta naprawdę gorzka, zawierająca min. 70% kakao) zawiera flawanole i polifenole, które wspomagają układ krwionośny i pracę mózgu. Badania sugerują, że flawanole z kakao mogą zwiększać działanie przeciwutleniaczy z owoców jagodowych, i odwrotnie. Wspierają się wzajemnie w walce z wolnymi rodnikami. 
  • Warto też łączyć ryż z fasolą np. czerwoną albo czarną. Dlaczego? Sam ryż i sama fasola nie mają pełnego zestawu aminokwasów, ale już razem dobrze się  uzupełniają, dostarczając pełnowartościowego białka roślinnego. W dodatku spożywane razem sycą na długo i stabilizują poziom cukru (czego nie można powiedzieć o samym ryżu). 
  • I jeszcze połączenie idealne na lato - arbuz i feta. Taki miks da nam lepsze nawodnienie i sprawi, że utrzymamy w normie poziom elektrolitów. Wszystko dlatego, że arbuz, który zawiera ok. 92% wody oraz potas i cytrulinę (a ta wspomaga krążenie) nawodni organizm. Z kolei feta dostarczy sodu i wapnia, które pomagają utrzymać elektrolity - co jest bardzo ważne przy poceniu się latem. Takie połączenie jest idealne dla balansu wodno-elektrolitowego - szczególnie po wysiłku czy w upały. 
Zielone warzywa liściaste warto łączyć z awokado
Zielone warzywa liściaste warto łączyć z awokado123RF/PICSEL