Pomidory jedz z oliwą, a maliny z gorzką czekoladą. Twoje zdrowie na tym zyska
W ostatnim czasie w mediach społecznościowych zaroiło się od filmików, w których internauci doradzają, jak łączyć ze sobą różne produkty, by wzmocnić ich działanie prozdrowotne. Postanowiliśmy więc sprawdzić, co stoi za zaleceniami, by pomidory jeść z oliwą, a czekoladę łączyć z malinami. Albo dlaczego dobrze jest jeść razem ryż i... fasolkę.

Przez całe lata żyliśmy w błogiej nieświadomości i jedliśmy wszystko, na co mieliśmy ochotę w dowolnych konfiguracjach. Ostatnio jednak w mediach społecznościowych pojawia się sporo treści, których autorzy podpowiadają, jakie produkty warto ze sobą łączyć, by dostarczyć organizmowi jak najwięcej potrzebnych składników. Dowiadujemy się zatem, że jeśli jemy pomidory, to obowiązkowo powinniśmy dodać do nich oliwę, a gdy jemy owoce, to idealnie byłoby podać je z jogurtem.
Synergia żywieniowa - co to takiego?
Wszystkie te zalecenia nawiązują do żywieniowego trendu jakim jest synergia żywieniowa. To określenie nie jest nowe - oznacza po prostu współdziałanie różnych składników odżywczych w diecie, dające bardziej korzystny efekt niż ten, który uzyskamy, gdy dane składniki będziemy dostarczać osobno. Zasada ta dotyczy witamin, minerałów oraz fitoskładników (czyli flawonoidów, karotetoidów, fitosteroli czy glukozynolanów), które zbawiennie działają na nasze zdrowie.
O wielu przykładach synergii żywieniowej na pewno już słyszeliście. Powszechnie wiadomo, że produkty zawierające witaminę D warto łączyć z tymi, które zawierają wapń, ponieważ ta właśnie witamina poprawia ona wchłanianie wapnia w jelitach, a wapno, jak wiadomo, jest bardzo ważne dla zdrowia kości. Z kolei witaminę C warto łączyć z żelazem - ta właśnie witamina zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego, które występuje w produktach roślinnych.
Zalecane jest też łączenie witaminy B6 z magnezem, ponieważ witamina ta zwiększa wchłanianie magnezu w jelitach, co pozwala organizmowi lepiej wykorzystać ten minerał. Obecność witaminy B6 poprawia wchłanianie magnezu nawet o 20-40%.
Jakie produkty warto ze sobą łączyć, by podnieść ich walory zdrowotne?
Pora zatem na konkrety - oto kilka zaleceń, jeśli chodzi o łączenie produktów w codziennej diecie.
- Pomidory jedzmy z oliwą z oliwek lub innymi tłuszczami. Sprawią one, że obecny w pomidorach, a rozpuszczalny w tłuszczach likopen, który neutralizuje wolne rodniki w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniami, będzie lepiej wchłaniany w przewodzie pokarmowym. To połączenie daje lepsze działanie antynowotworowe, jest też wskazane w profilaktyce chorób serca.
- Szpinak warto łączyć z cytryną - witamina C zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego ze szpinaku, dzięki czemu pomaga zapobiegać albo leczyć anemię.
- Kurkumę łączymy z pieprzem - piperyna z pieprzu nawet 20-krotnie zwiększa biodostępność kurkuminy, wzmacniając jej działanie przeciwzapalne.
- Zieloną herbatę dobrze jest łączyć z cytrusami - witamina C zawarta w owocach wzmacnia działanie przeciwutleniające herbaty.
- Jogurt jedzmy z owocami - błonnik z owoców wspiera florę jelitową, a probiotyki z jogurtu ją zasiedlają. Dzięki temu lepiej trawimy i mamy lepszą odporność.

- Awokado łączmy z warzywami liściastymi - tłuszcz z awokado zwiększy wchłanianie witamin A, D, E, K, które mają wpływa na oczy, skórę i odporność.
- Miód łączmy z jogurtem - miód może działać prebiotycznie, wspierając rozwój korzystnych bakterii w jelitach, które są też obecne w jogurcie.
- Marchew, dynię czy batata oraz paprykę jedzmy zawsze z oliwą lub innym tłuszczem - warzywa te są bogate w karotenoidy, czyli naturalne barwniki, które są też antyoksydantami. Rozpuszczają się w tłuszczach, więc warzywa też zawsze warto jeść w towarzystwie oleju czy oliwy.
- Maliny (oraz inne owoce jagodowe) i gorzka czekolada to również znakomite połączenie - maliny są bogate w antocyjany, witaminę C i kwas elagowy - silne przeciwutleniacze, które wspierają odporność i chronią komórki. Z kolei gorzka czekolada (ta naprawdę gorzka, zawierająca min. 70% kakao) zawiera flawanole i polifenole, które wspomagają układ krwionośny i pracę mózgu. Badania sugerują, że flawanole z kakao mogą zwiększać działanie przeciwutleniaczy z owoców jagodowych, i odwrotnie. Wspierają się wzajemnie w walce z wolnymi rodnikami.
- Warto też łączyć ryż z fasolą np. czerwoną albo czarną. Dlaczego? Sam ryż i sama fasola nie mają pełnego zestawu aminokwasów, ale już razem dobrze się uzupełniają, dostarczając pełnowartościowego białka roślinnego. W dodatku spożywane razem sycą na długo i stabilizują poziom cukru (czego nie można powiedzieć o samym ryżu).
- I jeszcze połączenie idealne na lato - arbuz i feta. Taki miks da nam lepsze nawodnienie i sprawi, że utrzymamy w normie poziom elektrolitów. Wszystko dlatego, że arbuz, który zawiera ok. 92% wody oraz potas i cytrulinę (a ta wspomaga krążenie) nawodni organizm. Z kolei feta dostarczy sodu i wapnia, które pomagają utrzymać elektrolity - co jest bardzo ważne przy poceniu się latem. Takie połączenie jest idealne dla balansu wodno-elektrolitowego - szczególnie po wysiłku czy w upały.
Zobacz też: Dobre dla serca i oczu. Chronią przed rakiem, pomagają regulować ciśnienie krwi. Morele to prawdziwy skarb
