Jednogarnkowe danie, które syci i rozgrzewa. Zrób od razu na dwa dni
Wpadasz głodna lub głodny do domu, marzysz o rozgrzewającym obiedzie, ale nie masz sił ani czasu na skomplikowane dania? W takich sytuacjach, a każdy z nas ma ich w tygodniu mnóstwo, świetnie sprawdzają się szybkie, jednogarnkowe potrawy, które robią się w większości... same. Wystarczy podsmażyć składniki, wymieszać je w garnku i dusić, a po pół godziny mamy pyszny posiłek. Oprócz tego, ze jest smaczny i pożywny, ma jeszcze jedną zaletę - znakomicie sprawdzi się na drugi dzień. W czasie, gdy każda godzina po pracy jest na wagę złota, taki dwudniowy obiad to rzecz nie do pogardzenia. Dziś zatem proponujemy wam zdrową wersję chili con carne, które syci, ale nie obciąża.

Chili con carne jest połączeniem kochającej prostotę i szybkość przygotowywania kuchni amerykańskiej z kuchnią meksykańską, która jest sycąca i aromatyczna. Ta jednogarnkowa potrawa podawana najczęściej z ryżem albo zawinięta w tortilli, w klasycznej wersji zawierała mięso wołowe, papryczki chili, czosnek i cebulę oraz przyprawy, czyli bardziej niż dzisiejsze chili con carne przypominała "nasz" gulasz. Z czasem do dania zaczęto dodawać fasolę (choć odmiana teksańska stawia na kukurydzę, pomijając fasolę), w Europie zaś króluje wersja "na bogato", czyli z mięsem i pomidorami, kukurydzą oraz fasolą.
Dzięki fasoli, kukurydzy i wołowinie chili con carne szybko syci, jest przy okazji bardzo kaloryczne. Zdrowszą wersję potrawy uzyskamy, wybierając albo bardzo chudą wołowinę (np. wołowinę 90/10 - czyli taką, w której stosunek chudego mięsa do tłuszczu wynosi 90% do 10%) albo mięso z indyka. Można też dodać więcej warzyw (marchew, pietruszkę, selera naciowego), a także ograniczyć tłuszcz i sól.
Przepis na domowe chili con carne (dla 4 osób)
Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny (lub, w wersji "fit", indyka)
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub wędzonej)
- ½ łyżeczki ostrej papryki lub chili
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kukurydza, świeża kolendra, limonka
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę.
- Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Dodaj czosnek i mięso — smaż, aż się zarumieni.
- Dodaj przyprawy, paprykę i koncentrat pomidorowy — smaż chwilę, by wydobyć aromat.
- Wlej pomidory z puszki, duś 20-30 minut.
- Dodaj fasolę i kukurydzę, gotuj jeszcze 10 minut.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, chili.
Chili con carne najlepiej smakuje z ryżem, tortillą lub świeżym pieczywem. Warto posypać je świeżą kolendrą i podawać z limonką lub łyżką jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Zobacz też:






