Jednogarnkowe danie, które syci i rozgrzewa. Zrób od razu na dwa dni

Beata Maj

Beata Maj

Aktualizacja
Idealne dani na jesienne popołudnie - chili con carne
Idealne dani na jesienne popołudnie - chili con carne123RF/PICSEL

Przepis na domowe chili con carne (dla 4 osób)

  • 400 g mielonej wołowiny (lub, w wersji "fit", indyka)
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwona papryka, pokrojona
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub wędzonej)
  • ½ łyżeczki ostrej papryki lub chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kukurydza, świeża kolendra, limonka
  1. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę.
  2. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  3. Dodaj czosnek i mięso — smaż, aż się zarumieni.
  4. Dodaj przyprawy, paprykę i koncentrat pomidorowy — smaż chwilę, by wydobyć aromat.
  5. Wlej pomidory z puszki, duś 20-30 minut.
  6. Dodaj fasolę i kukurydzę, gotuj jeszcze 10 minut.
  7. Dopraw do smaku solą, pieprzem, chili.
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?