Trochę francuskie, trochę amerykańskie i bardzo słodkie. Śniadanie na bogato według Martina Gimneza Castro

Beata Łajca

Beata Łajca

Fani słodkich śniadań będą wniebowzięci. Martin Gimenez Castro w studio "halo tu polsat" wziął na warsztat dwa największe klasyki śniadaniowe: francuskie tosty i pancakes. Co lepsze? Trudno powiedzieć, a zdania mogą być w tej kwestii bardzo podzielone. Wiemy jednak, że jedno i drugie robi się tak szybko, że można je podać jednocześnie i dzięki temu wprowadzić całą rodzinę w świetny nastrój już z samego rana.

pancakes z syropem klonowym
pancakes z syropem klonowym123RF/PICSEL

Są dwa rodzaje ludzi. Jedni uwielbiają słodkie śniadania, drudzy nie wyobrażają sobie zacząć dnia inaczej niż wytrawnie. Dzisiaj w "halo tu polsat" Martin Gimenez Castro zrobił ukłon w stronę tej pierwszej grupy i przygotował dwa absolutne śniadaniowe klasyki. Tosty francuskie z chałki to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego wypieku, który po kąpieli w mleku i podsmażeniu na patelni zyskuje całkiem nowy smak. Pancakes zaś to jedno z najpopularniejszych amerykańskich słodkich dań, na które można znaleźć dziesiątki różnych przepisów. Tylko który jest ten najlepszy? Dzisiaj rozwiewamy wątpliwości, bo pancakes Martina są bezkonkurencyjne. A to dlatego, że ich głównym składnikiem jest kefir, a dodatek tartych jabłek sprawia, że są soczyste i wilgotne.

Tosty francuskie z chałką według Martina Gimeneza Castro

Składniki:

  • 1 chałka 
  • 3 jajka 
  • 400 ml mleka 3,2% 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 250 g masła klarowanego 
  • dodatki opcjonalnie: krem orzechowy lub czekoladowy, dżem owocowy, banany, borówki, maliny lub inne owoce

Przygotowanie: 

Jajka wymieszaj z mlekiem i cynamonem. Chałkę pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Namocz je dokładnie w mleku, a potem usmaż na maśle klarowanym, na wolnym ogniu, około 2 minuty z każdej strony.

Tosty francuskie z chałki możesz podawać z dowolnymi słodkimi dodatkami i owocami. Martin Gimenez Castro w studio "halo tu polsat" użył kremu czekoladowego, dżemu truskawkowego i świeżych owoców.

Pancakes z jabłkami i syropem klonowym z przepisu Martina Gimeneza Castro

Składniki:

  • 6 łyżek pszennej mąki  
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru  
  • olejek waniliowy
  • 200 ml kefiru
  • 1 jabłko  
  • syrop klonowy 

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukirem, dodaj olejek waniliowy, kefir i mąkę. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Osobno ubij białka na sztywną pianę, dodaj je do masy i wymieszaj delikatnie. Jabłka zetrzyj na tarce i również dodaj do ciasta na pancakes. Rozgrzej na patelni masło klarowane i smaż duże placki na wolnym ogniu na złoto. Podawaj z syropem klonowym.

Zobacz też: