Bułeczki twarogowo-grzybowe z pikantną konfiturą jabłkową. Nie jadłeś lepszych
Beata Maj
Idealne na śniadanie, znakomite jako przekąska, sprawdzą się także na podwieczorek. Bułeczki z twarogu z grzybami według Jurka Sobieniaka są podawane z pikantną konfiturą z jabłek z dodatkiem czosnku i chilli. Ślinka leci na samą myśl!
W kuchni "halo tu polsat" dziś zapachniało wypiekami. Jurek Sobieniak zaprezentował przepis na pyszne minibułeczki z dodatkiem twarogu i grzybów. Upieczone przysmaki szef podał z własnoręcznie przygotowaną konfiturą jabłkową, w której zagrały też pikantne nuty chilli i czosnku. Spróbujecie?
Przepis na bułeczki twarogowo - grzybowe z pikantną konfiturą jabłkową według Jurka Sobieniaka
Składniki:
- 4 jajka plus jedno jajko do posmarowania bułek
- 500 g twarogu półtłustego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 solidne łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g masła
- 1,5 łyżki stołowej soli
- 50g suszonych grzybów
Przygotowanie:
Grzyby moczymy i siekamy.
Jajka miksujemy z twarogiem, następnie mieszamy z posiekanymi grzybami solą i rozpuszczonym masłem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszając dodajemy do masy serowej. Mieszamy łyżką do momentu zagęszczenia, następnie wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta formujemy kulki wielkości mandarynki i układamy na papierze pergaminowym z odstępami 4 cm. Smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną wody. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Konfitura, składniki:
- 200 g suszonych jabłek bez skóry
- 300 ml wody
- 1 strączek chilli
- 3 ząbki czosnku
- 50g oleju rzepakowego
- 1/2 pęczku dymki
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w paski, czosnek siekamy z chilli. Wszystkie składniki przesmażamy na rumiany kolor 2-3 minuty, mieszając co 30 sekund. Następnie zalewamy wodą i dusimy do odparowania i zagęszczenia około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą, miodem i octem.
Bułeczki podajemy z konfiturą jabłkową i siekaną dymką.
Smacznego!