Bułeczki twarogowo-grzybowe z pikantną konfiturą jabłkową. Nie jadłeś lepszych

Beata Maj

Beata Maj

Idealne na śniadanie, znakomite jako przekąska, sprawdzą się także na podwieczorek. Bułeczki z twarogu z grzybami według Jurka Sobieniaka są podawane z pikantną konfiturą z jabłek z dodatkiem czosnku i chilli. Ślinka leci na samą myśl!

bułeczki twarogowe z przepisu Jurka Sobieniaka
bułeczki twarogowe z przepisu Jurka SobieniakaJacek KurnikowskiAKPA

W kuchni "halo tu polsat" dziś zapachniało wypiekami. Jurek Sobieniak zaprezentował przepis na pyszne minibułeczki z dodatkiem twarogu i grzybów. Upieczone przysmaki szef podał z własnoręcznie przygotowaną konfiturą jabłkową, w której zagrały też pikantne nuty chilli i czosnku. Spróbujecie?

Przepis na bułeczki twarogowo - grzybowe z pikantną konfiturą jabłkową według Jurka Sobieniaka

Składniki: 

  • 4 jajka plus jedno jajko do posmarowania bułek 
  • 500 g twarogu półtłustego 
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 3 solidne łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 50g masła 
  • 1,5 łyżki stołowej soli 
  • 50g suszonych grzybów 

Przygotowanie: 

Grzyby moczymy i siekamy.

Jajka miksujemy z twarogiem, następnie mieszamy z posiekanymi grzybami solą i rozpuszczonym masłem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszając dodajemy do masy serowej. Mieszamy łyżką do momentu zagęszczenia, następnie wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta formujemy kulki wielkości mandarynki i układamy na papierze pergaminowym z odstępami 4 cm. Smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną wody. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.

Konfitura, składniki: 

  • 200 g suszonych jabłek bez skóry 
  • 300 ml wody 
  • 1 strączek chilli 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 50g oleju rzepakowego 
  • 1/2 pęczku dymki 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 łyżki octu winnego 
  • 1 łyżka miodu 

Przygotowanie: 

Jabłka kroimy w paski, czosnek siekamy z chilli. Wszystkie składniki przesmażamy na rumiany kolor 2-3 minuty, mieszając co 30 sekund. Następnie zalewamy wodą i dusimy do odparowania i zagęszczenia około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą, miodem i octem.

Bułeczki podajemy z konfiturą jabłkową i siekaną dymką.

Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas