Kanapka doskonała według Martina Castro. Z wędzonym pstrągiem i kaparowym akcentem
Redakcja
Kanapka, która łączy prostotę z wyrafinowaniem. Pasta z wędzonego pstrąga, wzbogacona delikatnym koprem, chrupiącym selerem i charakterystycznym smakiem kaparów, wprowadza do klasycznego dania nutę śródziemnomorskiej elegancji. Grillowany chleb na zakwasie i soczyste plastry pomidora malinowego dopełniają kompozycję, tworząc idealną harmonię smaków. To doskonały wybór zarówno na szybki lunch, jak i na leniwe weekendowe śniadanie.
Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga
Składniki:
- 2 wędzone pstrągi
- 1 ogórek zielony
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki oliwy
- 1 chleb na zakwasie
- 2 pomidory malinowe
Sposób przygotowania:
Oddzielić mięso pstrąga od skóry i ości, a następnie przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony ogórek, seler naciowy, majonez, posiekany koperek, kapary oraz oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Dla ostrzejszego smaku można dodać łyżkę sosu sriracha lub drobno posiekane chili.
Kromki chleba na zakwasie delikatnie zgrillować. Na każdą kromkę ułożyć plastry pomidora doprawione solą i oliwą, a następnie nałożyć pastę z wędzonego pstrąga.