Kanapka doskonała według Martina Castro. Z wędzonym pstrągiem i kaparowym akcentem

Redakcja

Redakcja

Kanapka, która łączy prostotę z wyrafinowaniem. Pasta z wędzonego pstrąga, wzbogacona delikatnym koprem, chrupiącym selerem i charakterystycznym smakiem kaparów, wprowadza do klasycznego dania nutę śródziemnomorskiej elegancji. Grillowany chleb na zakwasie i soczyste plastry pomidora malinowego dopełniają kompozycję, tworząc idealną harmonię smaków. To doskonały wybór zarówno na szybki lunch, jak i na leniwe weekendowe śniadanie.

Kanapka z pastą rybną
Kanapka z pastą rybnąKamil Olek123RF/PICSEL

Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga

Składniki:

  • 2 wędzone pstrągi
  • 1 ogórek zielony
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 chleb na zakwasie
  • 2 pomidory malinowe

Sposób przygotowania:

Oddzielić mięso pstrąga od skóry i ości, a następnie przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony ogórek, seler naciowy, majonez, posiekany koperek, kapary oraz oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Dla ostrzejszego smaku można dodać łyżkę sosu sriracha lub drobno posiekane chili.

Kromki chleba na zakwasie delikatnie zgrillować. Na każdą kromkę ułożyć plastry pomidora doprawione solą i oliwą, a następnie nałożyć pastę z wędzonego pstrąga.