To prawdziwa bomba witaminowa. Co daje jedzenie grejpfruta oraz kto nie powinien go jeść?

Redakcja

Redakcja

Grejpfruty dzięki swojej cytrusowej kwaskowości często są używane jako dodatek do różnych sałatek, koktajli oraz pełnią funkcję szybkiej i smacznej przekąski. Nie wszyscy wiedzą, ale to jedne z najzdrowszych cytrusów - mają wiele witamin i minerałów oraz przyspieszają metabolizm. To jednak nie wszystko, przedstawiamy powody, dla których warto wprowadzić grejpfruty do codziennej diety.

Dlaczego warto jeść grejpfruty?
Dlaczego warto jeść grejpfruty? 123RF/PICSEL

Cudowna moc grejpfrutów - zasycają i mają wiele witamin

Doskonale wszystkim znany grejpfrut poza kwaskowym smakiem skrywa wiele witamin - między innymi A,B i E. To także dobre źródło błonnika, potasu i karotenoidów (są antyoksydantami).

Grejpfruty dzięki dużej dawce witaminy C wzmacniają odporność oraz produkcję kolagenu. Zawierają także związki roślinne, które wykazują działanie przeciwzapalne. Zdaniem wielu badaczy regularne spożywanie grejpfrutów ma zbawienny wpływ na obniżenie cholesterolu oraz regulacje ciśnienia.

Grejpfruty są bardzo zdrowe
Grejpfruty są bardzo zdrowe 123RF/PICSEL

Grejpfruty to owoce pomocne w procesie odchudzania - dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika są pożywną przekąską. Ułatwiają także spalanie tłuszczów i przyspieszają metabolizm. 

Kto nie powinien jeść grejpfrutów?

Grejpfruty mimo zawartości wielu witamin i antyoksydantów, wcale nie są dobre do spożycia dla każdego.

Należy pamiętać, że to owoce, które zawierają substancje (związki chemiczne zwane furanokumarynami) mogące zaburzać działanie niektórych leków, a nawet spowalniać ich metabolizm.

Na pewno wykluczyć z diety grejpfruty powinny osoby przyjmujące na co dzień leki na nadciśnienie, cholesterol oraz przeciwzakrzepowe. Dotyczy to również osób będących w trakcie leczenia onkologicznego.

Grejpfruty nie są także wskazane dla osób z problemami z wątrobą, nerkami , zgagą i wrzodami żołądka - kwasy owoców mogą spowodować pogorszenie dolegliwości.

Przygotuj smaczny sok z grejpfruta, marchwi i jabłka

Jeśli nie lubisz jeść grejpfrutów, a chcesz skorzystać z ich cudownych właściwości, to polecamy ci przygotować pyszny sok owocowy - w tym celu przygotuj jednego grejpfruta, marchewkę oraz jabłko.

Umyj grejpfruta w ciepłej wodzie i obierz go ze skórki (tak samo zrób z jabłkiem i marchwią). Następnie po przekrojeniu owoców i warzyw na mniejsze kawałki wrzuć je do sokowirówki lub blendera, wyciśnij sok i przelej do szklanki lub dzbanka. Smacznego!

Sok z grejpfrutów to prawdziwa bomba witaminowa
Sok z grejpfrutów to prawdziwa bomba witaminowa 123RF/PICSEL

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?