Mają mało kalorii i są zdrowsze od ziemniaków. Daj szansę pysznym batatom

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Jedni je kochają, a inni nienawidzą. Ich słodkawy smak pasuje do wielu mięs, zup oraz sałatek. To także szybka i niskokaloryczna przekąska, która jest bogata w błonnik. Bataty, bo o nich mowa są w Polsce bardzo niedoceniane. To duży błąd, ponieważ to warzywo ma w sobie wiele witamin i minerałów. Zdaniem badaczy, regularne spożywanie batatów może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Sprawdź, dlaczego warto jeść bataty oraz co można z nich szybko wyczarować w kuchni.

Bataty w wiklinowym koszyku
Bataty w wiklinowym koszykunikkiphoto123RF/PICSEL

Powody, dla których warto jeść bataty

Warto wspomnieć, że bataty w Ameryce Południowej oraz Środkowej są podstawą codziennego żywienia. W Polsce często nazywane są słodkimi ziemniaki, jednak w rzeczywistości nimi nie są. Ich jedyną wspólną cechą jest spora zawartość skrobi. Baty są dużo słodsze, delikatniejsze w smaku i zawierają o wiele więcej cennych składników odżywczych. Prawie 5% zawartości witamin w batatach stanowi kwas askorbinowy, czyli witamina C. To warzywo ma w sobie również dużo wapnia, potasu, żelaza, magnezu oraz sporą dawkę beta-karotenu.

Mało osób wie, że regularne spożywanie batatów może pomóc w poprawie funkcjonowania układu odpornościowego. To warzywo jest dobre zwłaszcza dla osób, które mają problemy z cukrem, ponieważ w przeciwieństwie do ziemniaków nie podnoszą go po posiłku. Według badaczy, ze względu na ogromną zawartość potasu, regularne spożywanie batatów wzmacnia także serce. Słodkie ziemniaki są również bogate w błonnik, a dzięki licznym witaminom i minerałom mogą łagodzić objawy stresu. Zawierają także antyoksydanty, które chronią organizm przed różnymi dolegliwościami typu — astma, artretyzm czy podagra. To jednak nie koniec zalet, otóż spożywanie batatów poprawia także wygląd skóry oraz wzmacnia kości.

Zrób chrupiące i niskokaloryczne frytki z batatów

Większość osób bataty kojarzy tylko z frytkami. Rzeczywiście w Polsce to warzywo najczęściej spożywa się właśnie w takiej formie. Frytki z batatów można bardzo łatwo i szybko zrobić beztłuszczowo w piekarniku. Wystarczy dokładnie umyć warzywo, obrać ze skórki, pokroić w charakterystyczne paski lub łódeczki oraz posypać ulubionymi przyprawami. Na koniec, należy piec bataty w 220 stopniach przez około 25 minut. Warto je podawać z domowym sosem np. czosnkowym lub miodowo - musztardowym.

Ogromną zaletą takiej szybkiej przekąski jest jej niska kaloryczność - w zależności od porcji to około 128 kcal na 100g. Będzie to więc idealna opcja dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Frytki z batatów
Frytki z batatówkwasny221123RF/PICSEL

Upiecz szybkie i smaczne placuszki z batatów

Bataty świetnie pasują także do wielu mięs, sałatek oraz zup. Można z nich zrobić również pyszne i chrupiące placki. Przygotujesz je w podobny sposób jak te klasyczne, wystarczy, że dokładnie umyjesz i obierzesz bataty, a potem zetrzesz je na tarce o dużych oczkach. To samo musisz zrobić z cebulą. Kolejnym etapem jest dodanie do masy przeciśniętego przez praskę 1 ząbku czosnku, 2 jajek, 3 pełnych łyżek mąki pszennej oraz ulubionych przypraw. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj, a następnie upiecz placki na dobrze rozgrzej patelni. Jeśli nie chcesz, aby ociekały tłuszczem, to najlepiej upieczone odkładaj na czysty ręcznik papierowy. Smacznego!

Placuszki z batatów
Placuszki z batatówfreeskyline123RF/PICSEL

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas