Słyszeliście o gruszce miłości? To warzywo odchudza i jest uznawane za afrodyzjak
Karolina Szydłak
Bakłażan to w Polsce bardzo niedocenione warzywo. W kuchni bałkańskiej oraz arabskiej jest często wykorzystywany do codziennych potraw. Mało osób wie, że bakłażan to afrodyzjak. To jednak nie wszystko. To wyjątkowe warzywo ma wiele witamin, a odpowiednio przygotowane smakuje jak ''niebo w gębie''. Warto wiedzieć, że bakłażan pomaga również zrzucić zbędne kilogramy oraz może zapobiegać zapadaniu na choroby nowotworowe.
Bakłażan ma wiele witamin i pomaga dbać o linię
Bakłażan to bardzo zdrowe i smaczne warzywo, z którego można łatwo stworzyć wiele pysznych dań. Ciekawostką jest, że nazywany jest także oberżyną lub gruszką miłości. Druga nazwa pochodzi od wyjątkowych właściwości tego warzywa. Otóż bakłażan zawiera potas, wapń, fosfor, żelazo oraz wiele witamin, które mogą wpływać na sprawność seksualną. To smaczny afrodyzjak, który pozytywnie działa na układ krwionośny oraz ciśnienie krwi. Bakłażan to idealne warzywo również dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Jest moczopędny, przyspiesza przemianę materii i ma mało kalorii. To także dobre źródło błonnika.
Warto pamiętać, że regularne spożywanie bakłażana obniża poziom cholesterolu. Gruszka miłości ma także właściwości detoksykacyjne oraz antyrakowe. Chodzi o zawarte w bakłażanie, a właściwe w jego skórce związki fenolowe. Naukowcom udało się wyodrębnić silny antyoksydant — nasuninę, substancję, która ogranicza w organizmie rozwój komórek rakowych.
Wyczaruj z bakłażana pyszny obiad lub kolację
Bakłażan to świetna baza do przygotowania wielu potraw i przystawek. Należy jednak pamiętać, że nie wolno spożywać go na surowo ze względu na zawartą w nim solaninę. Nadmiar tego toksycznego związku może spowodować poważne zatrucie pokarmowe. Bakłażan przed każdym spożyciem należy poddać obróbce termicznej — można go np. usmażyć, zrobić na parze lub zapiec w piekarniku.
Podsmażony bakłażan to smaczny dodatek do wielu sałatek. To także świetny składnik na sycące leczo. Warto połączyć wtedy bakłażana z cukinią. Miłośny mięsa powinni dodać do tego jeszcze podsmażoną kiełbaskę. Gruszka miłości w wielu kuchniach występuje także w formie faszerowanej np. serem mozzarella, fetą lub mięsem mielonym. W kuchni gruzińskiej popularną przystawką jest pieczony bakłażan z pestkami granatu. Ciekawą propozycją jest również makaron z czosnkiem i pieczonym bakłażanem. Coraz więcej osób przygotowuje także bakłażan w formie panierowanej.
Zobacz też: