Królowa wśród ziół. Cudowna natka - pomocna przy anemii, niezastąpiona na "przednówku"

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Znajdziesz ją w wielu ogródkach, wzbogaca smak i jest doskonałym dodatkiem do zup, mięs, owoców morza i makaronów - chodzi oczywiście o natkę pietruszki. To jedno z najpopularniejszych ziół w polskiej kuchni. Nie wszyscy wiedzą, ale natka ma właściwości zdrowotne. Wpływa między innymi na poprawę wzroku, łagodzi bóle menstruacyjne i wspiera funkcjonowanie nerek. Na co jeszcze pomaga?

Poznaj właściwości lecznicze natki pietruszki
Poznaj właściwości lecznicze natki pietruszki 123RF/PICSEL

Na co pomaga natka pietruszki?

Natka pietruszki jest często niedoceniana, a to błąd, ponieważ to zioło o dużych właściwościach prozdrowotnych. Przede wszystkim regularne spożywanie natki wzmacnia organizm, pomaga przy anemii oraz wspomaga odporność.

Natka może również przeciwdziałać zaburzeniom krzepnięcia krwi, dobrze odkwasza organizm oraz zawiera wiele witamin i minerałów (między innymi żelazo i potas).

Nać pietruszki ma bardzo wysoką zawartość witaminy C (zielone gałązki mają jej więcej niż papryka czy pomarańcza). Jest także źródłem folianów i betakarotenu, dzięki czemu korzystnie wpływa na skórę i wzrok, a dzięki cennym bioflawonoidom opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Warto również wspomnieć, że nać pietruszki odświeża oddech, jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny - jest to więc idealne warzywo dla osób przebywających na diecie.

Przepis na pyszne i zdrowe pesto z natki pietruszki

Jeśli nie lubisz dodawać posiekanych listków bezpośrednio do potraw, to proponujemy Ci przygotowanie pysznego pesto z natki pietruszki. To świetny dodatek do makaronów, sałatek, kanapek oraz jako dip do różnych przekąsek. Sprawdzi się także jako marynata do mięs.

Składniki:

  • szklanka orzechów (najlepiej nerkowców) lub słonecznika
  • 1 duży pęczek natki pietruszki 
  • około 1/2 szklanki startego parmezanu 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Natkę pietruszki umyj pod bieżącą wodą i posiekaj ją drobno na desce. Wsyp zioło do miseczki, dodaj orzechy, parmezan, około 3 duże łyżki oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) oraz 2 łyżki soku z cytryny.

Dopraw wszystko odrobiną soli i pieprzu. Na koniec wymieszaj składniki i dobrze je ze sobą zblenduj. Gotowe!

Pesto możesz przełożyć do małych słoiczków i schować do lodówki. 

Pesto z natki pietruszki
Pesto z natki pietruszki123RF/PICSEL

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas