Królowa wśród ziół. Cudowna natka - pomocna przy anemii, niezastąpiona na "przednówku"
![Karolina Szydłak](https://i.iplsc.com/000JOW6EE8WXXWTC-C416.webp)
Karolina Szydłak
Znajdziesz ją w wielu ogródkach, wzbogaca smak i jest doskonałym dodatkiem do zup, mięs, owoców morza i makaronów - chodzi oczywiście o natkę pietruszki. To jedno z najpopularniejszych ziół w polskiej kuchni. Nie wszyscy wiedzą, ale natka ma właściwości zdrowotne. Wpływa między innymi na poprawę wzroku, łagodzi bóle menstruacyjne i wspiera funkcjonowanie nerek. Na co jeszcze pomaga?
![Poznaj właściwości lecznicze natki pietruszki](https://i.iplsc.com/000KJYBQJKAOM2EU-C322-F4.webp)
Na co pomaga natka pietruszki?
Natka pietruszki jest często niedoceniana, a to błąd, ponieważ to zioło o dużych właściwościach prozdrowotnych. Przede wszystkim regularne spożywanie natki wzmacnia organizm, pomaga przy anemii oraz wspomaga odporność.
Natka może również przeciwdziałać zaburzeniom krzepnięcia krwi, dobrze odkwasza organizm oraz zawiera wiele witamin i minerałów (między innymi żelazo i potas).
Nać pietruszki ma bardzo wysoką zawartość witaminy C (zielone gałązki mają jej więcej niż papryka czy pomarańcza). Jest także źródłem folianów i betakarotenu, dzięki czemu korzystnie wpływa na skórę i wzrok, a dzięki cennym bioflawonoidom opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Warto również wspomnieć, że nać pietruszki odświeża oddech, jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny - jest to więc idealne warzywo dla osób przebywających na diecie.
Przepis na pyszne i zdrowe pesto z natki pietruszki
Jeśli nie lubisz dodawać posiekanych listków bezpośrednio do potraw, to proponujemy Ci przygotowanie pysznego pesto z natki pietruszki. To świetny dodatek do makaronów, sałatek, kanapek oraz jako dip do różnych przekąsek. Sprawdzi się także jako marynata do mięs.
Składniki:
- szklanka orzechów (najlepiej nerkowców) lub słonecznika
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- około 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Natkę pietruszki umyj pod bieżącą wodą i posiekaj ją drobno na desce. Wsyp zioło do miseczki, dodaj orzechy, parmezan, około 3 duże łyżki oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) oraz 2 łyżki soku z cytryny.
Dopraw wszystko odrobiną soli i pieprzu. Na koniec wymieszaj składniki i dobrze je ze sobą zblenduj. Gotowe!
Pesto możesz przełożyć do małych słoiczków i schować do lodówki.
![Pesto z natki pietruszki](https://i.iplsc.com/000KJYXLTEG6HV0E-C322-F4.webp)
Zobacz też: