Taquitos z kurczakiem i sosem serowo-jajecznym Karoliny Stolarskiej-Bigos. Idealne na chłodny, jesienny wieczór
Zapiekane ruloniki z tortilli, wypełnione smakowitym farszem, to tradycyjna meksykańska potrawa, która w wydaniu Karoliny Stolarskiej-Bigos zyskuje wyjątkowo głęboki smak. Nasza szefowa kuchni wykorzystała soczystego kurczaka oraz zupełnie wyjątkowy sos, którego bazą są... gotowane jajka. Jej danie to idealna przekąska na chłodny, jesienny wieczór - prawdziwe comfort food.

Taquitos z kurczakiem i sosem serowo-jajecznym z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos
Składniki:
- około 400 g fileta z kurczaka
- czerwona papryka
- czerwona cebula
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 100 g tartego sera (może być np. cheddar)
- 15 tortilli
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- łyżka ricotty
- sól, pieprz
- łyżka sosu sriracha
Sos:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 6 łyżek śmietanki 12%
- łyżka oleju
- 50 g cheddara
Przygotowanie:
Filet z kurczaka w całości usmaż w papierze do pieczenia, a następnie poszarp widelcem, połącz z przyprawami, pokrojonymi warzywami, serem, ricottą i sosem sriracha. Powstały farsz nałóż na tortille, zwiń w ruloniki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Lekko spryskaj olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Składniki na sos zblenduj razem na gładko. Jeżeli wyda ci się zbyt gęsty, dodaj jeszcze odrobinę śmietanki. Upieczone taquitos podawaj z sosem, możesz je posypać świeżą kolendrą.
Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też: