Hit jesieni: jednogarnkowe danie na dwa dni - chłopska uczta w wersji mięsnej lub wege

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Idealne danie na jesień - chłopski garnek na dwa dni
Idealne danie na jesień - chłopski garnek na dwa dni 123RF/PICSEL

Dlaczego chłopski garnek jest idealny na jesień?

Wersja wege - chłopska uczta z ciecierzycą i warzywami

Chłopski garnek w wersji wege też może być bardzo sycący
Chłopski garnek w wersji wege też może być bardzo sycący 123RF/PICSEL
  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 400 g, odsączonej)
  • 1 puszka fasoli czarnej (ok. 400 g, odsączona)
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 400-450 ml warzywnego bulionu 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do podania

Wersja mięsna - chłopska uczta z kiełbasą, boczkiem i cebulką

  • 350 g boczku wędzonego
  • 300 g kiełbasy wiejskiej lub śląskiej
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 400 ml bulionu mięsnego 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do podania