Sycą i rozpływają się w ustach. Zrazy wieprzowe z kiełbaskami według Jurka Sobieniaka – w sosie z kiszonego ogórka

Redakcja

Redakcja

Bez trudu zrobi je "kawaler" czy singiel, który niekoniecznie jest mistrzem patelni. Są pyszne, sycą na długo i rozpływają się w ustach. Zrazy w przepisie Jurka Sobieniaka powstają z chudego schabu, a towarzyszą im kiełbaski i dodający boczek, dodający całości aromatu. Ciekawostką tej receptury jest oryginalny sos, wykonany z kiszonych ogórków, cebulki szklonej na maśle i pasty miso.

Agnieszka Hyży, Jurek Sobieniak i Małgorzata Woźniak
Agnieszka Hyży, Jurek Sobieniak i Małgorzata WoźniakAKPA

Przepis na zrazy wieprzowe z kiełbaskami w sosie z kiszonego ogórka według Jurka Sobieniaka

Składniki: 

  • Schab wieprzowy 8 kotletów 200 g
  • Ogórki kiszone 200 g
  • Cebula 1/2 szt
  • Dymka 1 pęczek
  • Pasta miso 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka stołowa
  • Masło 40 g
  • Kiełbaski 8 szt
  • Boczek w plastrach 200 g
  • Dratwa

Przygotowanie:

Ogórki kiszone razem z cebulą kroimy w drobną kostkę następnie szklimy na maśle. Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy pastę miso i dusimy 2-3 minuty. Schab wieprzowy rozklepujemy na cienki kotlet, doprawiamy pieprzem i solą. Kiełbaski owijamy boczkiem, układamy na brzeg rozklepanego kotleta razem z zielonymi pędami dymki. Całość zwijamy jak krokieta, czyli wsuwamy do środka brzegi - tak, aby nic nie wypadło w trakcie obsmażania. Zrazy owijamy dratwą i obsmażamy na rumiany kolor. Gotowe zrazy zalewamy sosem i dusimy 20 minut. Na koniec mieszamy mąkę ziemniaczaną z 100 ml wody i dolewamy do duszonych składników. Całość mieszamy na małym gazie do zagęszczenia. Podajemy z ulubionymi składnikami.

Smacznego!

Zobacz też: