​Soczysty burger pożarski z prażoną cebulką podany z surówką coleslaw według przepisu Mateusza Gesslera

Beata Maj

Beata Maj

Burger pożarski
Burger pożarskiAKPA

Przepis na burgera pożarskiego z prażoną cebulką, sosem mayo i surówką coleslaw

  • pierś z kurczaka lub udko trymowane ze skórą - 500 g
  • bułka paryska - 200 g
  • mleko 3,2 % - 125 ml
  • jajo L - 1 szt
  • pietruszka nać - 30 g
  • majonez - 80 g
  • sól / pieprz / czosnek suszony - do smaku
  • masło klarowane - 300 g (do smażenia) 
  • bułka tarta - 200 g (panierka)
  • biała kapusta - 250 g
  • marchewka - 80 g
  • cebula - 70 g
  • majonez - 100 g
  • natka pietruszki - 10 g
  • sok z cytryny, miód, sól, pieprz czarny - do smaku
  • sałata masłowa - 4 listki
  • bułka brioszka maślana - 2 szt
  • pomidor malinowy - 1/2 szt
  • ogórek kiszony - 2 szt
  • cebula prażona - 10 g
  • majonez - 50 g
  • masło klarowane - do obsmażenia bułki
  • papier do pieczenia