​Soczysty burger pożarski z prażoną cebulką podany z surówką Coleslaw, według przepisu Mateusza Gesslera

Beata Maj

Beata Maj

Czy jest coś lepszego niż soczysty burger? Śmiemy wątpić. A jeśli jeszcze dodamy do niego chrupiącą surówkę, otrzymamy lunch godny królów. Albo Mateusza Gesslera, który dziś w kuchni "halo tu polsat" serwuje przepyszne dania z drobiu. Podane z dodatkiem sezonowych warzyw smakują wybornie, sycą i wprowadzają w iście wiosenny nastrój.

Burger z surówką Coleslaw
Burger z surówką Coleslaw123RF/PICSEL

Przepis na burgera pożarskiego z prażoną cebulką, sosem mayo i surówką Coleslaw

Składniki - kotlety:

  • pierś z kurczaka lub udko trymowane ze skórą - 500 g
  • bułka paryska - 200 g
  • mleko 3,2 % - 125 ml
  • jajo L - 1 szt
  • pietruszka nać - 30 g
  • majonez - 80 g
  • sól / pieprz / czosnek suszony - do smaku
  • masło klarowane - 300 g (do smażenia) 
  • bułka tarta - 200 g (panierka)

Składniki - surówka Coleslaw:

  • biała kapusta - 250 g
  • marchewka - 80 g
  • cebula - 70 g
  • majonez - 100 g
  • natka pietruszki - 10 g
  • sok z cytryny, miód, sól, pieprz czarny - do smaku

Burger - dodatki:

  • sałata masłowa - 4 listki
  • bułka brioszka maślana - 2 szt
  • pomidor malinowy - 1/2 szt
  • ogórek kiszony - 2 szt
  • cebula prażona - 10 g
  • majonez - 50 g
  • masło klarowane - do obsmażenia bułki
  • papier do pieczenia 

Przygotowanie:

Umyj wszystkie składni tego wymagające i  osusz na ręczniku papierowym. Mięso pokrój drobniej i zmiel na średnim oczku, dodać odciśniętą bułkę tartą, jajko, natkę, majonez dla soczystości i dopraw sola pieprzem i czosnkiem. Gdy masa jest zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą do panierowania. Uformuj kotlety w kształcie burgerowym i obtocz je w bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Kapustę i marchewkę na surówkę zetrzyj na grubym oczku tarki, dodaj posiekaną cebulę i natkę pietruszki, dopraw do smaku majonezem, sokiem z cytryny, miodem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Bułkę do burgera posmaruj lekko masłem i zapiecz w piekarniku lub na patelni, spód i górę bułki posmaruj majonezem, na dół bułki połóż sałatę, na sałatę pomidor, na pomidor ogórka, na ogórka kotlet, a górę bułki posyp prażoną cebulą. Podawaj z surówką.

Smacznego!