Polska klasyka z francuską nazwą (i to w wegańskiej odsłonie). Fasolka po bretońsku według Ewy Olejniczak

Kamil Olek

Kamil Olek

Choć fasolka po bretońsku od dekad pozostaje stałą gościnią polskich stołów (a na popularności zyskała przede wszystkim w czasach słusznie minionych), pochodzenie jej francuskiej nazwy po dziś dzień pozostaje zagadką. Jak można się bowiem domyślać w Nantes czy Rennes (odpowiednio historycznej oraz obecnej stolicy Bretanii) o podobnym wynalazku nikt nie słyszał – a przynajmniej nie współcześnie. Co prawda inspiracją mogło być langwedockie cassoulet (rodzaj długogotowanego gulaszu z fasoli i mięsa), a nazwa "à la bretonne" odnosiła się czasami i do fasoli, jednak bezpośredniego związku brak – szczególnie z potrawami serwowanym w Bretanii obecnie. Skoro więc rzekomo francuska fasolka może być w istocie polska, nie musi też zawierać mięsa. I taką właśnie wersję proponuje Ewa Olejniczak.

Wegańska fasolka po bretońsku
Wegańska fasolka po bretońskuJacek KurnikowskiAKPA

Wegańska fasolka po bretońsku według Ewy Olejniczak

Składniki: 

  • 400 gramów ugotowanej białej fasoli 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 biała cebula 
  • 1 kostka tofu (około 180 gramów) 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 300 gramów pomidorów z puszki 
  • 50 gramów przecieru pomidorowego 
  • 50 mililitrów oleju rzepakowego 
  • 2 sztuki ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe 
  • sól himalajska  
  • suszony majeranek 
  • wędzona papryka

Sposób przygotowania: 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, zaś czerwoną paprykę w mniej więcej trzycentymetrową kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem, po czym dodać paprykę i smażyć całość przez kilka minut. Dorzucić pomidory, a także koncentrat pomidorowy, ziele angielskie oraz liście laurowe, przyprawić solą, majerankiem i wędzoną papryką oraz fasolę, a następnie gotować wszystko przez około 20 minut.

Pod koniec dorzucić tofu, pokrojone w kostkę wielkości papryki i ponownie zagotować całość.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas