Biedna królowa, czyli łódzka zalewajka. Tradycyjna zupa, którą zrobisz w 15 minut

Beata Łajca

Beata Łajca

zalewajka
zalewajkaInt Seo123RF/PICSEL

Biedna królowa, czyli łódzka zalewajka

Widok na ul. Piotrkowską w Łodzi
Widok na ul. Piotrkowską w ŁodziInt SeoUnsplash

Jak zrobić prawdziwą łódzką zalewajkę?

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • dwie laski kiełbasy (zwyczajnej lub wędzonej) 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 łyżki majeranku 
  • mielony pieprz, sól 
  • około 0,5-0,75 l zakwasu na żur
  • 4 ząbki czosnku 
  • Olej, smalec, lub masło
  • śmietana
  • opcjonalnie do wywaru: 3 marchewki, 2 pietruszki