Starodawny przysmak idealny na pożegnanie z zimą. Bliny gryczane to skarbnica składników odżywczych

Beata Łajca

Beata Łajca

bliny gryczane
bliny gryczaneAI-generated123RF/PICSEL

Magiczny przysmak przełomu zimy i wiosny, czyli bliny gryczane

Jedna z najzdrowszych na świecie. Jakie właściwości ma mąka gryczana?

  • bezglutenowa,
  • zawiera dużo błonnika - dzięki temu wspiera trawienie i pomaga regulować poziom cukru we krwi,
  • ma bardzo dużo białka, co wśród mąk nie zdarza się zbyt często,
  • jest źródłem magnezu, żelaza i cynku,
  • ma niski indeks glikemiczny.

Przepis na tradycyjne bliny gryczane bez dodatku mąki pszennej

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 350 g mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 50 ml roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • olej roślinny do smażenia