Ma mało kalorii i dużo błonnika. Kasza gryczana, czyli "superfood" naszych prababć
Karolina Szydłak
Kasza gryczana jest w polskiej kuchni bardzo niedoceniana. Niewiele osób wie, że to niezwykle zdrowy i bogaty w wartości odżywcze produkt, który świetnie nadaje się jako dodatek do mięs, ale również może pełnić funkcję osobnego dania. To również bardzo dobre źródło białka, które jest lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż. O zbawiennym działaniu kaszy wiedziały już nasze prababki. Dawniej to był jeden z głównych produktów codziennej diety. Podpowiadamy, dla kogo kasza gryczana jest szczególnie wskazana oraz co można z niej szybko przygotować w kuchni.
Powody, dla których warto wprowadzić kaszę gryczaną do swojej diety
Pora ''odczarować'' kaszę gryczaną. Na przestrzeni lat wypadła ona z łask Polaków. Niesłusznie - w dobie chorób cywilizacyjnych i otyłości kasza ma szansę wrócić do łask, ponieważ jest nie tylko znakomitym źródłem błonnika, jest także bogata w składniki odżywcze. Oprócz minerałów oraz witamin kasza gryczana zawiera flawonoidy, czyli związki, które wykazują działanie antyoksydacyjne oraz fenole, które działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Kasza gryczana wspomaga także pracę jelit, ma działanie probiotyczne i w przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu. To produkt bogaty w rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne.
Regularne spożywanie kaszy gryczanej niesie ze sobą duże korzyści zdrowotne. Zaleca się jej jedzenie zwłaszcza osobom zmagającym się z wysokim poziomem cukru oraz cholesterolu. Regularnie spożywana kasza gryczana wspiera budowę i regenerację tkanki mięśniowej, obniża ciśnienie, podnosi odporność, zapobiega zaparciom oraz reguluje produkcję sebum, dzięki czemu poprawia stan cery. Zaletą tej kaszy jest również wysoka zawartość witamin z grupy B, w tym niacyny, ryboflawiny, witaminy B6, tiaminy i kwasu foliowego. Wszystkie te składniki działają korzystnie między innymi na układ nerwowy. Gryka jest bogata także w cynk, żelazo, mangan, miedź, potas, jest też prawdziwą "bombą", jeśli chodzi o zawartość magnezu (ponad 200 mg/100 g produktu), co oznacza, że 1 torebka kaszy gryczanej zaspokaja 55% dziennego zapotrzebowania na magnez.
Kasza gryczana to produkt, który doskonale sprawdzi się dla osób przebywających na diecie, które chcącą zrzucić zbędne kilogramy. W 100 g suchej, palonej kaszy gryczanej znajduje się około 350 kcal. Z kolei w 100 g ugotowanej kaszy jest zaledwie 92 kcal. Warto podkreślić, że gryczanka jest bezpieczna również dla osób z nietolerancją glutenu.
Jak jeść kaszę gryczaną? Możesz traktować ją jako dodatek lub osobne danie
Kaszę gryczaną można spożywać na kilkanaście sposobów. Tak naprawdę dla wielu najsmaczniejsza jest w tym najprostszym wydaniu, czyli z masłem, podsmażoną cebulką i pietruszką. Przepis na to danie jest banalnie prosty. Na początek musisz przesypać kaszę na sitko i dokładnie ją wypłukać. Gryczankę gotuje się przez 15 minut na małym ogniu, w proporcji szklanka kaszy na dwie szklanki wody (czas należy liczyć od zagotowania). Kolejnym krokiem jest posiekanie drobno czerwonej cebulki i zarumienienie jej na patelni. Po chwili musisz dodać do tego ugotowaną wcześniej kaszę oraz lekko ją podsmażyć. Na koniec, dla smaku, dodaj jeszcze odrobinę masła oraz posyp kaszę drobno posiekaną natką pietruszki.
Gryczanka jest doskonałym dodatkiem do mięs, zup, pierogów, gołąbków oraz sałatek. Wiele osób używa kaszy gryczanej również jako składnik nadzienia do faszerowanych papryk. Jest to proste i szybkie danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie wygląda. W celu przygotowania takiej przekąski musisz ugotować kaszę, sparzyć wrzątkiem papryki, przekroić je w najszerszym miejscu na pół, a potem usunąć z nich nasionka. Po wykonaniu tych czynności należy posiekać drobno na desce cebulkę oraz czosnek, a następnie zeszklić je na rozgrzanej patelni. Polecamy dla smaku dodać także pokrojone pieczarki (lub inne grzyby). Wszystkie składniki musisz przez kilka minut dusić pod przykryciem, a następnie dodać ugotowaną kasze i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Na koniec wystarczy nafaszerować papryki przygotowanym nadzieniem, a na wierzch położyć cienkie plasterki mozzarelli. Tak przygotowane warzywo należy piec w piekarniku przez około 25 minut. Smacznego!
Zobacz też: