Smak jak w najlepszej cukierni. Jak ciekawie podać lody? Z prażonymi ziarnami, popcornem albo z espresso
Wyprawa na lody z całą rodziną w tym sezonie wiąże się ze sporym wydatkiem. Gałka lodów to dziś koszt nawet 9-10 złotych, kilka rodzinnych wypadów w miesiącu (jeśli mamy np. czteroosobową rodzinę) to już kwota kilkuset złotych. Z pomocą przychodzi domowy zamrażalnik i dobre lody, które możemy kupić w sklepie w zdecydowanie bardziej korzystnej cenie. A żeby nie było nudno, możemy tak podać lody "z pudełka", że staną się prawdziwym hitem lata.

Nie tylko lody, ale i lodowe desery - kochamy je wszyscy, a dla dzieci to jedna z podstawowych rozrywek w czasie wakacji. Jeśli lubicie lody tak samo jak my, ale szukacie ciekawych smaków i nieoczywistych połączeń, dziś proponujemy wam kilka świetnych dodatków. W ich towarzystwie "zwykłe" lody zamienią się w luksusowy deser.
Ciekawe sposoby podania lodów
1. Lody z prażonymi nasionami i orzechami
To bardzo proste i niesamowicie smaczne połączenie. Słonecznik, dynia, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, a nawet sezam - krótko podprażone, dodadzą naszemu lodowemu deserowi chrupkości i głębi smaku. Prawdziwym hitem może się też okazać posypka z karmelizowanych pestek dyni, które szybko zrobicie w domu.
Przepis na posypkę z karmelizowanych pestek dyni do lodów
Składniki:
- 1/2 szklanki łuskanych pestek dyni
- 2 łyżki cukru (białego lub trzcinowego)
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Na suchą patelnię wsypujemy pestki dyni i prażymy je przez kilka minut na średnim ogniu, aż lekko się zarumienią i zaczną pachnieć. Zdejmujemy je z patelni i odkładamy.
- Na tę samą patelnię wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować (powinien mieć jasnobrązowy kolor).
- Gdy cukier się rozpuści, dodajemy uprażone pestki dyni i szybko mieszamy, by całe były oblepione karmelem. Dodajemy sól.
- Wysypujemy karmelizowane pestki na papier do pieczenia i rozdzielamy je łyżką, zanim stwardnieją. Po ostygnięciu można je pokruszyć na mniejsze kawałki.
2. Lody z oliwą z oliwek i solą morską
Dobra oliwa (koniecznie najwyższej jakości i z pierwszego tłoczenia) najlepiej smakuje na lodach waniliowych lub śmietankowych. Wystarczy skropić lody kilkoma kroplami oliwy i dodać nieco soli. Uzyskamy wytrawno-słodki smak. To połączenie może nie przypaść do gustu najmłodszym - proponujemy je raczej starszym poszukiwaczom odważniejszych smaków.

3. Lody z grillowanymi owocami
Z lodami znakomicie komponują się owoce - brzoskwinie, morele, ananas, śliwki, banany. Możemy je lekko skarmelizować - aromat ciepłych owoców będzie genialnie kontrastował z zimnym deserem. Owoce najlepiej pasują do lodów waniliowych, jogurtowych lub kokosowych.

4. Lody na ciepłym cieście lub naleśniku
Ciepła szarlotka z zimnymi lodami to prawdziwy hit. Ale nie tylko ciasto z jabłkami sprawdzi się w tym duecie. Lody możemy podawać również z innymi wypiekami - brownie, goframi, z tartą czy z naleśnikami. Smak lodów rozpływających się pod wpływem ciepłego ciasta uwielbia niejeden z nas. Taki deser można jeszcze podkręcić, dodając mus z malin, czekoladę, orzechy albo kruszonkę.

5. Lody z ziołami
To połączenie, podobnie jak krople gorzkawej oliwy na lodach, jest dedykowane bardziej dla wielbicieli wytrawnych, bardziej zdecydowanych połączeń. Jeśli lubicie nieoczywiste smaki, pokochacie duet owocowego sorbetu z miętą, bazylią czy rozmarynem (np. w syropie lub w postaci świeżych listków). Jeszcze bardziej odważni mogą spróbować sorbetu truskawkowego z bazylią i octem balsamicznym. Co wy na to?

6. Lody w... bułce
A to już tradycyjny sycylijski sposób podawania letniego deseru: brioszka z lodami - miękka, lekko słodka bułeczka wypełniona porcją zimnego przysmaku. Znakomicie komponuje się z lodami pistacjowymi, kawowymi lub śmietankowymi.
7. Absolutny klasyk i hit - lody z espresso (czyli włoskie Affogato)
Porcję lodów (np. waniliowych) zalewamy gorącym espresso. Taki deser przypadnie do gustu smakoszom kawy, którzy nigdy nie lubią "za słodkich" deserów. Jest prosto, elegancko i bardzo smacznie.

8. Lody POP, czyli z popcornem lub płatkami kukurydzianymi
Chrupiące dodatki do lodów wprowadzają słodko-słony kontrast. Popcorn można skarmelizować albo posypać solą i cynamonem. Taka fuzja smaków to prawdziwe niebo w gębie.

9. Lody na ostro
Do sorbetów można dodawać chili i limonkę, by podkręcić smak deseru można też wzbogacić go sosem tamaryndowym.
10. Lody z domową polewa z masła orzechowego
Wystarczy wymieszać w rondelku 2 łyżki masła orzechowego z miodem, mlekiem roślinnym i odrobiną soli, a potem polać gorącą masę po lodach. Pycha!