Smak jak w najlepszej cukierni. Jak ciekawie podać lody? Z prażonymi ziarnami, popcornem albo z espresso

Beata Maj

Beata Maj

Lody z prażonymi ziarnami smakują obłędnie
Lody z prażonymi ziarnami smakują obłędnie123RF/PICSEL

Ciekawe sposoby podania lodów

  • 1/2 szklanki łuskanych pestek dyni
  • 2 łyżki cukru (białego lub trzcinowego)
  • 1 łyżka wody 
  • szczypta soli 
  1. Na suchą patelnię wsypujemy pestki dyni i prażymy je przez kilka minut na średnim ogniu, aż lekko się zarumienią i zaczną pachnieć. Zdejmujemy je z patelni i odkładamy. 
  2. Na tę samą patelnię wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować (powinien mieć jasnobrązowy kolor).
  3. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy uprażone pestki dyni i szybko mieszamy, by całe były oblepione karmelem. Dodajemy sól.
  4. Wysypujemy karmelizowane pestki na papier do pieczenia i rozdzielamy je łyżką, zanim stwardnieją. Po ostygnięciu można je pokruszyć na mniejsze kawałki.
Lody z oliwą z oliwek
Lody z oliwą z oliwek123RF/PICSEL
Lody z grillowaną brzoskwinią
Lody z grillowaną brzoskwinią123RF/PICSEL
Lody na szarlotce
Lody na szarlotce123RF/PICSEL
Bazylia, mięta albo rozmaryn to ciekawy dodatek do lodów
Bazylia, mięta albo rozmaryn to ciekawy dodatek do lodów123RF/PICSEL
Lody z espresso, czyli affogato
Lody z espresso, czyli affogato123RF/PICSEL
Popcorn do lodów? Jak najbardziej!
Popcorn do lodów? Jak najbardziej!123RF/PICSEL
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?