Semifreddo, sorbet i nice cream. Domowe lody na trzy sposoby (i to bez paragonów grozy)

Kamil Olek

Kamil Olek

Semifreddo z malinami
Semifreddo z malinami123RF/PICSEL

Semifreddo – "półzimna" klasyka prosto z Italii

Semifreddo z białą czekoladą i malinami

  • 250 mililitrów śmietanki o 36-procentowej zawartości tłuszczu 
  • 2 jajka 
  • 50 gramów cukru pudru 
  • 100 gramów białej czekolady 
  • 100 gramów malin (świeżych lub mrożonych) 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • sól 

Sorbet czekoladowy – perski spadek odświeżony w Europie

Czekoladowy sorbet z waniliową nutą

  • 500 mililitrów wody 
  • 150 gramów cukru 
  • 50 gramów kakao 
  • 100 gramów gorzkiej czekolady (o co najmniej 70-procentowej zawartości kakao) 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • sól 

Nice cream – zdrowsza odpowiedź na lodową klasykę

Nice cream z mango i marakują

  • 2 bardzo dojrzałe, pokrojone i zamrożone banany 
  • 1 dojrzałe mango (świeże lub mrożone) 
  • 2 łyżki pulpy z marakui 
  • 1 łyżeczka soku z limonki 
  • 1 łyżka mleczka kokosowego (opcjonalnie) 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?