Borówkowe crumble, czyli borówka pod kruszonką. Dobra i... nie za słodka!

Beata Maj

Beata Maj

Jagody pod kruszonką
Jagody pod kruszonką123RF/PICSEL

Przepis na pyszne, klasyczne crumble z borówkami, czyli zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką

  • 300-400 g borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych) 
  • 1-2 łyżki cukru (biały albo trzcinowy, może być też ksylitol)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (do zagęszczenia soku)
  • 100 g mąki pszennej 
  • 70 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru
  • opcjonalnie: 30 g płatków owsianych lub mielonych orzechów
  • szczypta soli
  • odrobina cynamonu lub wanilii (opcjonalnie)
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
  2. Przygotuj owoce - borówki wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Przełóż do żaroodpornego naczynia lub do 4 kokilek.
  3. Zrób kruszonkę - w misce połącz mąkę, cukier, sól i ewentualnie płatki owsiane lub orzechy. Dodaj pokrojone zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka.
  4. Złóż deser - posyp owoce kruszonką, wstaw do piekarnika na ok. 25-30 minut, aż kruszonka będzie złocista, a owoce się zagotują i puszczą sok.
  5. Podawaj na ciepło, samodzielnie lub z lodami waniliowymi, bitą śmietaną albo jogurtem greckim.
Jagody pod kruszonką
Jagody pod kruszonką123RF/PICSEL