Skuś się na orientalną ucztę. Przygotuj w domu proste śniadanie w stylu tureckim

Karolina Szydłak
Masz dosyć monotonnych śniadań i chcesz spróbować czegoś nowego? Świetnie się składa, ponieważ mamy dla ciebie propozycje dwóch smacznych posiłków w stylu tureckim. To aromatyczne i pożywne dania, które już na zawsze odmienią twoje poranki.

Kuchnia turecka charakteryzuje się różnorodnością składników, a bogactwo orientalnych smaków zawdzięcza kulinarnym wpływom z różnych regionów Imperium Osmańskiego. W Turcji jada się dużo świeżych warzyw, serów, ryb, mięsa oraz aromatycznych ziół - znaczącą rolę odgrywają oliwa z oliwek, kolendra, pestki granatu czy jogurt.
Tradycyjne tureckie śniadania celebruje się z rodziną, zazwyczaj siadając się przy suto zastawionym stole. Podstawą takiego posiłku jest pieczywo: świeże pity lub simit, czyli chrupiące bajgle obficie posypane ziarnami sezamu.
Skuś się na obłędnie dobre jajka po turecku
Çılbır to z kolei rozpływające się w ustach jajka w koszulkach - podawane są na jogurcie z dodatkiem pachnących ziół, masła oraz wędzonej papryki.
Sposób przygotowania jest prosty i zajmuje mniej niż 20 minut. Zacznij od wymieszania w małej misce jogurtu z posiekaną miętą i natką pietruszki, dodaj kilka kropel cytryny oraz przeciśnięte przez praskę dwa małe ząbki czosnku. Wszystko połącz ze sobą i dopraw solą oraz pieprzem.
Na rozgrzanej patelni roztop łyżkę masła (uważaj, aby go nie przypalić), wlej kilka kropel oliwy i dodaj wędzoną paprykę. Po niecałej minucie, zdejmij patelnię z palnika. Wbij do małej miski świeże jajko z lodówki i odstaw je na bok.
Zagotuj w garnku dwie szklanki wody, dodaj łyżeczkę octu i na bardzo małym ogniu zrób wir w naczyniu za pomocą łyżki. Wlej do garnka jajko z miseczki, nie mieszaj i gotuj wszystko przez około 3 minuty. Po wyjęciu jajka w koszulce za pomocą metalowego sitka, z kolejnym postępuj tak samo. Pamiętaj, że prawidłowo przyrządzone jajko w koszulce, powinno mieć ścięte białko, a w środku płynne żółtko.
Na koniec wyłóż na talerz sporą ilość jogurtowego sosu, na wierzch połóż jajka i polej wszystko roztopionym masłem z papryką. Smacznego!
Menemen, czyli turecka wersja szakszuki
Kolejną propozycją śniadaniową jest menemen. To turecka odmiana szakszuki, która charakteryzuje się połączeniem zielonej papryki, pomidorów, jajek oraz cebuli. Danie przygotujesz w mniej niż 15 minut.
Rozbij w misce 4 małe jajka, rozbełtaj je i odstaw miskę na bok. Następnie na rozgrzaną patelnię wlej dwie łyżki oliwy z oliwek. Po upływie około minuty dodaj oczyszczoną i drobno posiekaną zieloną paprykę oraz cebulkę. Podsmaż składniki, a kiedy cebula się lekko zeszkli, a papryka zmięknie, dodaj dwa pokrojone w małe kosteczki pomidory. Dopraw wszystko solą, oregano oraz płatkami chili.
Po upływie około 5 minut, kiedy pomidory puszczą sok, wlej na patelnie wcześniej rozbełtane jajka. Wszystko delikatnie wymieszaj, tak, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Na koniec danie udekoruj kolendrą i startym żółtym serem. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Zobacz też: