Wykwintne śniadanie w 10 minut. Zrób tosty, które smakują jak w restauracji
Karolina Szydłak
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jeśli nie lubisz tracić wielu godzin w kuchni i masz dosyć monotonnych posiłków, to mamy dla ciebie smakowitą propozycję. Oto trzy przepisy na chrupiące i wykwintne tosty. Zrobisz je krócej niż w 10 minut.
Na śniadanie warto zjeść pożywny posiłek. Dzięki temu przez resztę dnia organizm będzie miał dużo energii. Jeśli nie chcesz rano tracić czasu na długie gotowanie, to mamy dla ciebie pyszne i szybkie propozycje na wykwintne tosty.
Rozpływające się w ustach tosty z jajkiem sadzonym, bekonem i sałatą
Tosty są popularnym wyborem śniadaniowym wielu Polaków. Nie ma w tym nic dziwnego, w końcu to smaczna i szybka przekąska. Jeśli jednak masz dosyć standardowych kanapek z zapiekanym serem i szynką, to koniecznie przygotuj wykwintne tosty z jajkiem sadzonym, bekonem i sałatą.
To proste danie, którego zrobienie zajmie około 10 minut. Zaczynamy!
Na początek wybierz ulubione pieczywo - nie musi to być wcale chleb tostowy. Posmaruj 4 duże kromki masłem i odrobiną majonezu, połóż na dwóch połówkach podsmażony wcześniej bekon oraz czerwoną cebulkę. Przykryj kromki i zapiecz w tosterze kanapki przez około 2 - 3 minuty (do czasu aż się delikatnie zarumieni pieczywo). Następnie dołóż do kanapek po jednym jajku sadzonym (musi być lekko ścięte) i znowu włóż pieczywo do tostera. Piecz jeszcze przez kolejne 2 minuty.
Na koniec do środka tostów warto włożyć jeszcze świeżą sałatę. Smacznego!
Pyszne tosty z serami camebert, pomidorem, zielonym pesto i orzechami
Jeśli masz ochotę na wykwintne tosty, ale nie wyobrażasz sobie zrezygnować z sera, to po prostu spróbuj zamienić ser żółty z camembertem. Będzie to smaczna i ciekawa w smaku alternatywa dla tradycyjnych tostów.
Przygotuj cztery kromki pieczywa, posmaruj je ulubionym zielonym pesto oraz połóż na chleb obrane kawałki pomidora.
Następnie połóż na pieczywo pokrojony ser camembert - może być naturalny lub np. z ziołami, albo orzechowy. Na koniec, dla smaku możesz włożyć do kanapek kilka listków umytej rukoli.
Po zapieczeniu pieczywa w tosterze przez około 3 - 4 minuty (aż do chrupkości) wyjmij tosty na talerz i posyp je startymi na tarce orzechami włoskimi. Smacznego!
Tosty francuskie z karmelizowanym bananem, jagodami i bitą śmietaną
Kolejna propozycja przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom słodkości. Jeśli nie przepadasz za słonymi śniadaniami, to polecamy przygotować francuskie tosty z karmelizowanym bananem, jagodami i bitą śmietaną. Zaczynamy!
W małym rondelku roztop cukier (około pół łyżeczki) aż zrobi się brązowy. Następnie dodaj 50 mililitrów śmietanki 30 % i wymieszaj ją z cukrem. Po chwili dorzuć pokrojone w małe ćwiartki banany (2-3) i wszystko duś pod przykrywką przez około 3 minuty.
Roztrzep w misce 4 jajka, dodaj do tego 2-3 łyżki mleka - wymocz z obu stron w tej mieszance słodką chałkę. Następnie rozgrzej na patelni masło i smaż chałkę aż do uzyskania złocistego koloru (obustronnie). Potem wymieszaj chałkę z bananowo - śmietanowym sosie z rondelka oraz dodaj kilka borówek. Jeśli naprawdę lubisz słodkości, to możesz dodatkowo udekorować danie bitą śmietaną i cynamonem. Smacznego!
Zobacz też: