Szybkie i obłędnie dobre pasty kanapkowe. Zrobisz je w 10 minut
Karolina Szydłak
Jeżeli masz dosyć monotonnych śniadań i kolacji, gdzie zazwyczaj jesz jajecznicę lub parówki albo zwykłą kromkę z serem, to mamy dla Ciebie ciekawe propozycje posiłków. Przedstawiamy przepisy na proste pasty kanapkowe, które nie tylko bosko smakują, ale też nie wymagają dużo pracy. Przygotujesz je wszystkie krócej niż w 10 minut i nie będziesz potrzebować wielu składników. Od teraz Twoje śniadania i kolacje będą już zawsze pyszne i urozmaicone.
Pasta jajeczna z awokado i chilii
Kluczowym składnikiem większości past jest jajko. Jednak, aby wzbogacić smak, warto dodać do masy więcej produktów. Idealną propozycją na śniadanie jest pasta jajeczna z awokado i chilli. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy ugotować dwa jajka na twardo. Następnie obrane posiekać na desce w kosteczkę i wrzucić do miski. Potem należy przekroić jedno, dojrzałe awokado na dwie części, obrać jedną połówkę (pestkę należy zostawić w drugiej części owocu) i również pokroić ją drobno na desce. Warto awokado skropić również kilkoma kroplami cytryny. Doda to pewnej kwasowości i fajnie połączy się z resztą składników.
Po wymieszaniu ze sobą jajek i awokado trzeba dodać majonez oraz szczyptę chilli. Dla lubiących pikantne smaki polecamy użyć jednej, ostrej papryczki. Na koniec, do smaku warto dodać sól i pieprz oraz rozgnieść widelcem wszystkie składniki. Gotową pastę najlepiej podawać ze świeżym pieczywem np. mocno wypieczoną pajdą chleba oraz pomidorkami koktajlowymi.
Serowa pasta z tuńczykiem, cebulką i prażonym słonecznikiem
Najprostsze rozwiązania i pomysły często są tymi najlepszymi. Pyszną propozycją pasty na kanapkę jest połączenie twarogu, tuńczyka oraz cebuli. Przygotowanie takiego smarowidła nie jest zbyt czasochłonne i nie wymaga dużo pracy. Wystarczy widelcem rozgnieść w misce kawałek dobrego twarogu — może być np. półtłusty. Następnie trzeba dodać odsączony tuńczyk z puszki oraz pokroić na desce czerwoną cebulkę. Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać, dodać sól, pieprz oraz kilka kropel oliwy z oliwek.
Na koniec, warto jeszcze podsmażyć na patelni słonecznik i posypać nim pastę. Dzięki temu całość zyska zupełnie inny smak i aromat.
Pasta z sera żółtego, kukurydzy oraz oliwek
To będzie świetna propozycja zarówno na śniadanie, jak i na kolacje. Wystarczy zetrzeć na tarce o dużych oczkach trochę ulubionego sera żółtego w kostce, następnie odsączyć i przepłukać kukurydzę z puszki i dodać ją do miski z serem. Potem na desce trzeba pokroić drobno zielone oliwki oraz jedną czerwoną cebulkę. Należy dodać majonez, sól, pieprz, wymieszać wszystkie składniki, ugnieść je widelcem i gotowe.
Warto pastę podawać na jeszcze ciepłych grzankach — dzięki temu ser się rozpuści, a kanapka będzie smakować jeszcze lepiej. Smacznego!
Zobacz też: