Śniadanie na miarę szefa kuchni. Grzanki, grzyby i jajko w koszulce
Beata Łajca
Mateusz Gessler ma fantazję. Swoje danie nazwał z francuska: poêlée grzybowe na grzance z jajkiem poché. Brzmi bardzo światowo, tymczasem to nic innego jak grzyby z patelni na smażonym chlebie z jajkiem w koszulce. Spolszczona nazwa jest nie mniej apetyczna, a samo danie jest idealne na sycące śniadanie, albo wczesną kolację. W studio "halo tu polsat" znowu zapachniało jesienią.
Poêlée grzybowe z grzanką i jajkiem poché wygląda i smakuje jak śniadanie w restauracji z gwiazdką Michelin. Ale przygotowanie tego wykwintnego dania jest banalnie proste. Jedyna trudność tkwi w ugotowaniu idealnego jajka w koszulce. Na szczęście Mateusz Gessler zdradził na to swój niezawodny patent.
Poêlée grzybowe z grzanką i jajkiem poché z przepisu Mateusza Gesslera
Składniki:
- 300 g świeżych grzybów
- biała cebula
- 50 ml koniaku
- odrobina miodu
- świeży tymianek
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 15 g posiekanej natki pietruszki
- odrobina świeżej szałwii
- 150 g masła klarowanego
- 4 kromki dobrego chleba
- sól, pieprz
- 4 jajka
- ocet do gotowania jajek
- do dekoracji: mikroliście
Przygotowanie:
Zacznij od oczyszczenia i sparzenia grzybów, następnie pokrój je w mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę w drobną kostkę, a czosnek pokrój w plastry. Rozgrzej patelnię z 40 g masła klarowanego. Wrzuć cebulę, tymianek, czosnek i szałwię. Podsmaż chwilę, aż cebula się zeszkli. Potem dodaj grzyby i przesmaż chwilę, aby odparować z nich nadmiar wody. Na koniec dodaj koniak i podgrzewaj jeszcze moment.
Dopraw sos solą i pieprzem, a na koniec dodaj zimne masło. Wymieszaj dokładnie, aby sos zgęstniał. Posyp natką pietruszki. Spróbuj sosu i dodaj miód, jeżeli uznasz, że potrzebuje odrobiny słodyczy. Teraz przejdź do przygotowania jajek w koszulce.
W rondelku zagotuj litr wody, dodaj sól, aby woda była słona, a potem ocet — jego smak musi być delikatnie wyczuwalny. Zmniejsz ogień i zrób wir w wodzie, mieszając łyżką po dnie garnka. Do wirującej wody wbij jedno jajko i delikatnie polej je gorącą wodą po wierzchu. Po około 2 minutach, gdy biało dobrze się zetnie, ale żółtko pozostanie jeszcze płynne, wyciągnij je przy pomocy łyżki cedzakowej.
Rozgrzej drugą patelnię i dodaj na nią resztę masła klarowanego. Zmiejsz ogień i połóż kromki chleba. Podpiekaj je z obydwu stron, aż będą złociste. Potem przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na tak przygotowane grzanki nałóż porcję grzybów z patelni, a na wierzch jajko w koszulce. Udekoruj małymi listkami. Smacznego!
Zobacz też: