Jest bogata w witaminy i ma bardzo mało kalorii. Cukinia w dwóch odsłonach na aromatyczną i pyszną kolację

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Pyszna kolacja z cukinii
Pyszna kolacja z cukinii 123RF/PICSEL

Pyszna i szybka kolacja - cukinia zapiekana z mięsem mielonym pod pierzynką sera

Aromatyczna zapiekanka z cukinii
Aromatyczna zapiekanka z cukinii 123RF/PICSEL
  • 2 cukinie 
  • 3-4 duże ziemniaki (można również je pominąć w przepisie)
  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • starty ser (np. pecorino)
  • duży słoiczek koncentratu pomidorowego
  • suszone zioła np. oregano, bazylia
  • sól i pieprz

Coś dla wegetarian, czyli faszerowana cukinia z ryżem lub tofu

Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia 123RF/PICSEL
  • 2 duże cukinie 
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 2 czerwone cebule 
  • starty ser (np. pecorino)
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 woreczki ryżu (lub można zamienić ryż na jedną kostkę tofu około 180 g) 
  • oliwa z oliwek
  • suszone zioła typu bazylia, oregano 
  • sól i pieprz