Jest bogata w witaminy i ma bardzo mało kalorii. Cukinia w dwóch odsłonach na aromatyczną i pyszną kolację

Karolina Szydłak
Dziś na tapet bierzemy niskokaloryczne warzywo bogate w wiele witamin i cennych składników mineralnych. Chodzi o tzw. kabaczek, czyli cukinię - odpowiednio przyrządzona może być smacznym i pożywnym posiłkiem zarówno dla fanów mięsnych potraw jak i wegetarian. Przedstawiamy dwa aromatyczne przepisy, które sprawdzą się na szybką kolację.

Cukinia przywędrowała do Polski ze słonecznej Italii. To warzywo uwielbiane zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. Jest tanie, lekkostrawne, ma delikatnie słodki smak i może być przyrządzane na wiele sposób. Świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów, zup, zapiekanek, placków oraz makaronów. Można również spożywać je na surowo.
Kabaczek jest bogaty w potas, kwas foliowy, mangan, żelazo, witaminę C i B6 oraz kwasy fenolowe i flawonoidy, które wykazują intensywne działanie antyoksydacyjne. Ciekawostką jest, że według badaczy regularne spożywanie cukinii może sprzyjać niszczeniu komórek nowotworowych oraz hamować rozwój bakterii i grzybów.
Pyszna i szybka kolacja - cukinia zapiekana z mięsem mielonym pod pierzynką sera
Dobrym i sprawdzonym pomysłem na smaczną kolację będzie przygotowanie aromatycznej zapiekanki z cukinii w sosie pomidorowym z mięsem mielonym.

Porcja dla 2-3 osób
Składniki:
- 2 cukinie
- 3-4 duże ziemniaki (można również je pominąć w przepisie)
- 500 gram mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
- 1 duża czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- starty ser (np. pecorino)
- duży słoiczek koncentratu pomidorowego
- suszone zioła np. oregano, bazylia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Na początek obierz cukinię, ziemniaki oraz cebulę i pokrój warzywa w cienkie plasterki. Ziemniaki podgotuj w lekko posolonej wodzie - powinny być prawie ugotowane. Następnie na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę oraz mięso mielone, dodaj przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek, dwie duże łyżki sosu pomidorowego oraz około pół szklanki wody. Mieszaj i smaż aż do zarumienienia.
Przygotuj naczynie żaroodporne - posmaruj je na dnie odrobiną oleju lub oliwy z oliwek. Następnie ułóż w nim ziemniaki, nalej trochę koncentratu pomidorowego i posyp wszystko startym żółtym serem. Na to wyłóż plasterki cukinii oraz mięso mielone z cebulką, wszystko jeszcze raz zalej sosem pomidorowym i przykryj pierzynką z żółtego sera.
Wstaw zapiekankę z cukinii do piekarnika rozgrzanego na 180°C i piecz przez około 45 minut. Gotowe! Smacznego.
Coś dla wegetarian, czyli faszerowana cukinia z ryżem lub tofu
Jeśli nie przepadasz za mięsem lub w twojej diecie w ogóle ono nie występuje, to smaczną propozycją na szybką kolację może okazać się dla ciebie faszerowana cukinia w wersji wege.

Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 2 duże pomidory malinowe
- 2 czerwone cebule
- starty ser (np. pecorino)
- 3 ząbki czosnku
- 2 woreczki ryżu (lub można zamienić ryż na jedną kostkę tofu około 180 g)
- oliwa z oliwek
- suszone zioła typu bazylia, oregano
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Na początek musisz dobrze umyć cukinie i przekroić je wzdłuż na równe połówki. Za pomocą łyżeczki wyjmij miąższ i przerzuć go do czystej miski. Następnie posiekaj drobno cebulkę, czosnek oraz pomidory (obierz je lub sparz skórkę wrzątkiem). Ugotuj w garnku ryż, odcedź go i dopraw suszonymi ziołami.
Na rozgrzanej patelni podsmaż na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek, pomidory oraz wydrążony miąższ z cukinii (smaż przez około 6 minut). Wypełnił cukinie farszem z ryżu oraz składników z patelni, dolej do środka trochę oliwy z oliwek, a na wierzch połóż pierzynkę z sera pecorino. Tak przygotowaną cukinię połóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku w 180°C przez około 30-40 minut. Smacznego!
Zobacz też: