Pyszna i pożywna kolacja w 20 minut. Tortilla w 3 wydaniach - z mięsem, wege i w morskich klimatach

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Znowu jesz na kolację nudną kanapkę, jajecznicę lub parówki? Jeżeli masz dosyć monotonnych posiłków, to mamy dla ciebie smaczną propozycję. Przedstawiamy przepisy na 3 łatwe w przygotowaniu (każdą zrobisz w 20 minut) tortille. To fajny pomysł na urozmaicenie kolacji, a także opcja szybkiej przekąski na przykład dla niezapowiedzianych gości.

Tortilla z mięsem, czy wege?
Tortilla z mięsem, czy wege? 123RF/PICSEL

Tortilla z kurczakiem, serem cheddar, sałatą i czerwoną cebulką

Zaczynamy od sprawdzonego klasyka - tortilla z kurczakiem, serem cheddar, sałatą, papryką i czerwoną cebulką, to chrupiące i pyszne połączenie. Idealnie sprawdzi się na przykład jako urozmaicona kolacja na piątkowy lub weekendowy wieczór.

Tortilla z kurczakiem
Tortilla z kurczakiem123RF/PICSEL

Składniki na porcje dla 2 osób: 

  • 2 duże placki tortilli lub 4 małe
  • mała pierś z kurczaka - 400 g
  • 4 listki głowiastej sałaty (lub lodowej)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • połowa czerwonej papryki
  • ser cheddar w plasterkach (około 4)
  • 1 mała czerwona cebulka
  • oregano, sól i pieprz

Składniki do sosu:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego  
  • 3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • oregano lub odrobina soli i pieprzu

Sposób przygotowania tortilli: 

Pokrój na dece w paseczki pierś z kurczaka, dopraw ją oregano, solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy z oliwek podsmaż mięso z obu stron - aż się zarumieni. W międzyczasie pokrój na innej desce w kosteczkę paprykę i czerwoną cebulę. Kiedy kurczak będzie gotowy, dodaj na patelnię warzywa i smaż wszystko przez około 3 minuty (cały czas mieszając).

Połóż na czystej patelni placek tortilli - podpiecz go na malutkim ogniu (bez tłuszczu) przez około 1-2 minuty. Gotową tortillę przełóż na talerz i posmaruj ją z jednej strony jogurtowo-musztardowym sosem. Następnie wyłóż na to farsz plus liść sałaty głowiastej i plasterek sera cheddar. Wszystko jeszcze raz polej sosem, zawiń tortillę i podpiecz ją na patelni przez max. 1 minutę (tak, aby ser się trochę rozpuścił). Smacznego!

Przepis na sos:

Do małej miseczki lub wysokiej szklanki wlej 4 łyżki jogurtu naturalnego, dodaj łyżkę majonezu, musztardy oraz wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Dopraw wszystko solą i pieprzem lub oregano. Wymieszaj składniki, a gotowy sos odstaw na chwilę do lodówki (przynajmniej 10 minut). Gotowe!

Morskie klimaty, czyli tortilla z krewetkami

Jeśli szukasz bardziej urozmaiconych smaków, to polecam przygotować tortillę z krewetkami. To nie tylko świetna opcja na pyszną kolację, ale również propozycja przekąski na przyjęcie lub odwiedziny gości. 

Tortilla z krewetkami
Tortilla z krewetkami123RF/PICSEL

Składniki na porcje dla 2 osób: 

  • 2 duże placki tortilli lub 4 małe
  • 6-8 krewetek koktajlowych (można je wymienić na plastry wędzonego łososia - wtedy po 1-2 do tortilli)
  • około 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • połowa dojrzałego awokado
  • 1 duża czerwona cebula
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sałata lodowa

Składniki do sosu:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego  
  • 1,5 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka majonezu
  • odrobina soli i pieprzu

Sposób przygotowania tortilli: 

Oczyszczone krewetki podsmaż przez około 2 minuty na rozgrzanej oliwie, skrop je sokiem z cytryny i dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Smaż wszystko jeszcze przez 3 minuty. W międzyczasie pokrój na desce w małą kostkę połowę awokado i czerwoną cebulę, przekrój na połówki pomidorki koktajlowe.  Następnie wymieszaj w misce warzywa z gotowymi krewetkami.

Połóż na czystej patelni placek tortilli i podpiecz go na malutkim ogniu (bez tłuszczu) przez około 1-2 minuty. Gotową tortillę przełóż na talerz i posmaruj ją z jednej strony sosem z płatkami chili. Następnie wyłóż na to farsz plus kilka listków sałaty. Wszystko jeszcze raz polej sosem, zawiń tortille i gotowe!

Przepis na sos:

Do małej miseczki lub wysokiej szklanki wlej 4 łyżki jogurtu naturalnego, dodaj łyżkę majonezu, miód i sok z limonki lub cytryny. Dorzuć 1,5 łyżeczki płatków chilli. Wszystko ze sobą wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Sos odstaw na chwilę do lodówki (przynajmniej 10 minut). Gotowe!

A może w wersji wegetariańskiej? Tortilla z soczewicą i warzywami

Wegetarianom (i nie tylko) polecamy przygotować tortillę z soczewicą i warzywami.

Soczewica, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Ma dużo witamin i jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. W połączeniu z czerwoną cebulką, paprykami, kukurydzą, pomidorkami i rukolą tworzy pożywny i smaczny posiłek.

Tortilla z soczewicą
Tortilla z soczewicą 123RF/PICSEL

Składniki na porcje dla 2 osób: 

  • 2 duże placki tortilli
  • pół szklanki ugotowanej soczewicy (można ją wymienić na czerwoną fasolę z puszki)
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa żółtej papryki 
  • 6 pomidorków koktajlowych 
  • 1 duża czerwona cebula
  • mała puszka kukurydzy
  • rukola
  • oliwa z oliwek (do podsmażenia warzyw)

Składniki do sosu:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego  
  • 3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżka majonezu
  • odrobina soli i pieprzu

Sposób przygotowania tortilli: 

Ugotuj soczewicę w garnku z dużą ilością wody (według instrukcji na opakowaniu). Pokrój papryki i czerwoną cebulę w małą kostkę, a pomidorki przekrój na połówki. 5 obranych pieczarek zetrzyj na tarce o większych oczkach. Wyjmij z puszki kukurydzę i przepłucz wodą na sitku. Na rozgrzej patelni, podsmaż wszystkie warzywa, aż się lekko zarumienią, a następnie dodaj na około 3 minuty ugotowaną soczewicę. Przełóż gotowe składniki do miski.

Połóż na czystej patelni placek tortilli i podpiecz go na malutkim ogniu (bez tłuszczu) przez około 1-2 minuty. Gotową tortillę przełóż na talerz i posmaruj ją z jednej strony jogurtowo-czosnkowym sosem. Następnie wyłóż na to farsz (odłożone wcześniej do miski składniki) plus kilka listków świeżej rukoli. Wszystko jeszcze raz polej sosem, zawiń tortillę i podpiecz ją na patelni przez około minutę (uważaj, aby jej nie przypalić). Smacznego!

Przepis na sos:

Do małej miseczki lub wysokiej szklanki wlej 4 łyżki jogurtu naturalnego i 1 łyżkę majonezu. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszaj. Sos odstaw na chwilę do lodówki (przynajmniej 10 minut). Gotowe!

Zobacz też: