Pyszna i pożywna kolacja w 20 minut. Tortilla w 3 wydaniach - z mięsem, wege i w morskich klimatach

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Tortilla z mięsem, czy wege?
Tortilla z mięsem, czy wege? 123RF/PICSEL

Tortilla z kurczakiem, serem cheddar, sałatą i czerwoną cebulką

Tortilla z kurczakiem
Tortilla z kurczakiem123RF/PICSEL
  • 2 duże placki tortilli lub 4 małe
  • mała pierś z kurczaka - 400 g
  • 4 listki głowiastej sałaty (lub lodowej)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • połowa czerwonej papryki
  • ser cheddar w plasterkach (około 4)
  • 1 mała czerwona cebulka
  • oregano, sól i pieprz
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego  
  • 3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • oregano lub odrobina soli i pieprzu

Morskie klimaty, czyli tortilla z krewetkami

Tortilla z krewetkami
Tortilla z krewetkami123RF/PICSEL
  • 2 duże placki tortilli lub 4 małe
  • 6-8 krewetek koktajlowych (można je wymienić na plastry wędzonego łososia - wtedy po 1-2 do tortilli)
  • około 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • połowa dojrzałego awokado
  • 1 duża czerwona cebula
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sałata lodowa
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego  
  • 1,5 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka majonezu
  • odrobina soli i pieprzu

A może w wersji wegetariańskiej? Tortilla z soczewicą i warzywami

Tortilla z soczewicą
Tortilla z soczewicą 123RF/PICSEL
  • 2 duże placki tortilli
  • pół szklanki ugotowanej soczewicy (można ją wymienić na czerwoną fasolę z puszki)
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa żółtej papryki 
  • 6 pomidorków koktajlowych 
  • 1 duża czerwona cebula
  • mała puszka kukurydzy
  • rukola
  • oliwa z oliwek (do podsmażenia warzyw)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego  
  • 3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżka majonezu
  • odrobina soli i pieprzu