Chrupiący i pyszny deser do kawy. Skuś się na efektowną tartę w dwóch odsłonach
Masz dosyć nudnych serników i szarlotek? Marzy ci się deser, który rozpływa się w ustach? Dziś proponujemy chrupiące tarty w dwóch odsłonach. To pyszne i łatwe w przygotowaniu desery, które sprawdzą się na wiele okazji. W wersji lekkiej - z owocami i bitą śmietaną lub w karmelowo-orzechowym szaleństwie. W połączeniu z kawą i lodami będą smakować, jak ciasta z najlepszej cukierni.

Lekka i pyszna tarta z bitą śmietaną i owocami
Lekka i efektowna tarta z bitą śmietaną i owocami to idealny deser do popołudniowej kawy lub na niezapowiedzianą wizytę gości.

Składniki na ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 220 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
Składniki na masę:
- ulubione owoce (np. maliny, borówki, truskawki - mogą być też mrożone)
- bita śmietana (w sprayu lub zrób domową ze śmietanki kremówki 30%)
- galaretka truskawkowa
Pokrój schłodzone masło w kostkę i dodaj przesianą mąkę, sól, cukier, śmietanę oraz dwa żółtka jajek. Wszystkie składniki połącz ze sobą i wyrób ciasto (uformuj w kulkę). Następnie zawiń je w przeźroczystą folię i schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
Gotowe ciasto należy rozwałkować (podsypując mąką), przełożyć do foremki na tatrę (docisnąć brzegi palcami). Nakłuć powierzchnie ciasta widelcem i piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni (aż tarta się zarumieni).
Na wystudzone ciasto należy nałożyć bitą śmietanę, ułożyć owoce i wszystko zalać lekko tężejącą galaretką. Na koniec warto posypać tartę cukrem pudrem. Ciacho będzie lepiej smakować po "przegryzieniu się" w lodówce przez około godzinę. Smacznego!
Chrupiąca tarta z karmelem i orzechami włoskimi
To deser dla prawdziwych łasuchów. Karmelowa tarta z orzechami smakuje jak "niebo w gębie". Polecamy podawać ciasto z dodatkiem gałki lodów waniliowych lub śmietankowych.

Składniki na ciasto:
- 130 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 30%
Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia:
- Szklanka cukru
- 200 g orzechów laskowych
- szklanka śmietany 30%
- 3 łyżki masła
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Pokrój schłodzone masło w kostkę i dodaj przesianą mąkę, sól, cukier, śmietanę oraz dwa żółtka świeżych jajek. Wszystkie składniki połącz ze sobą i wyrób ciasto (uformuj w kulkę). Następnie zawiń je w przeźroczystą folię i schłodź w lodówce przez około godzinę.
Gotowe ciasto rozłóż w foremce do tarty (dociśnij brzegi palcami). Nakłuj powierzchnie ciasta widelcem i piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni (aż ciasto się zarumieni).
W międzyczasie wsyp do średniej wielkości garnka cukier i rozpuść go na średnim ogniu (nie mieszaj, bo inaczej cukier będzie krystalizował). Po kilku minutach powinien powstać karmel. Następnie wlej do garnka śmietanę i wszystko gotuj przez około 20 minut. Po upływie tego czasu dodaj masło i łyżeczkę soli, zamieszaj tak, aby wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączyły. Na koniec dodaj obrane i posiekane orzechy laskowe, zostaw masę do wystudzenia.
Na upieczoną tartę wylej schłodzoną masę. Na wierzch możesz położyć jeszcze połówki orzechów laskowych. Ciasto będzie lepiej smakować po "przegryzieniu się" w lodówce przez około 1,5 godziny. Smacznego!
Zobacz też: