Schab z boczkiem, oscypkiem i żurawiną, czyli góralska wariacja według Mateusza Gesslera
Choć schab z boczkiem kojarzy się raczej z ciężką, swojską kuchnią, w tej odsłonie Mateusz Gessler dodaje mu góralskiego sznytu. Oscypek, zapieczony na mięsie i boczku, wprowadza wyrazisty, dymny aromat, żurawina przełamuje całość owocową słodyczą, a ziemniaczane talarki smażone z czosnkiem i tymiankiem stają się chrupiącym, złocistym dodatkiem.

Schab z boczkiem, oscypkiem i żurawiną według Mateusza Gesslera
To danie, które łączy tradycyjne polskie składniki z nowoczesnym sposobem podania - klasyczne w smaku, a jednocześnie zaskakujące w formie.
Składniki:
- 400 gramów schabu środkowego
- 4 plastry boczku surowego wędzonego
- 1 oscypek
- 2 łyżki żurawiny do mięs
- sól, pieprz do smaku
- 400 gramów ugotowanych ziemniaków (np. La Ratte)
- 1/2 główki czosnku
- gałązka świeżego tymianku
- 2 łyżki masła klarowanego
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać czosnek i gałązkę tymianku, po czym smażyć ziemniaki na złocisty kolor, aż będą chrupiące.
Ze schabu wykroić kotlety o grubości około 2 centymetrów, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni usmażyć mięso z obu stron, a na wierzchu ułożyć plaster boczku. Smażyć razem, aż boczek się zarumieni.
Na wierzchu położyć 2-3 plastry oscypka i zapiec pod przykryciem (na patelni lub w piekarniku nagrzanym do 180°C) do momentu, aż ser się rozpuści.
Podawać z ziemniaczanymi talarkami, a na wierzchu oscypka ułożyć porcję żurawiny.
Zobacz też: