Zapomnij o schabowych. Schab pieczony z tego przepisu bije je na głowę

Beata Łajca

Beata Łajca

schab pieczony
schab pieczony123RF/PICSEL

Schab pieczony z kością z ziemniaczkami w mundurkach i śliwkowym sosem Mateusza Gesslera

  • 4 kawałki (około 300 g każdy) schabu z kością ze złotnickiej, marynowany wcześniej (przepis na marynatę znajdziesz niżej) 
  • około 700 g ziemniaków La Ratte 
  • Czosnek
  • świeży rozmaryn i tymianek 
  • sól 
  • 500 g drylowanych śliwek węgierek 
  • 100-150 g sosu demi glace 
  • 50 g masła klarowanego 
  • 1 biała cebula 
  • 2 łyżki gryczanego miodu 
  • 120 ml czerwonego wina 
  • odrobina powideł śliwkowych do smaku 
  • pół łyżeczki soli 
  • świeże chilli do smaku 
  • czarny pieprz lub pieprz cayenne 
  • cynamon, goździki, imbir 
  • 250 g czerwonej kapusty 
  • 1 kwaśne jabłko 
  • 1 duża, soczysta cytryna 
  • 20 g oleju 
  • 15-20 g miodu 
  • 20 g siekanej natki pietruszki 
  • sos hoisin 
  • sól, pieprz do smaku 

Jak dobrze zamarynować schab z kością?

  • 500 ml wody 
  • 500 ml mleka 
  • 60 g soli 
  • 1 duża biała cebula 
  • przyprawy do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, majeranek 

Jak zrobić schab pieczony z sosem śliwkowym według Mateusza Gesslera?