Rybka lubi pływać... w śmietanie. Przepis na wykwintnego dorsza w 15 minut
Beata Łajca
Rybka lubi pływać... w śmietanie. Ale nudny sos śmietanowy może się schować przy tym, co proponuje Martin Gimenez Castro. Jego dorsz w sosie z mascarpone i śmietanki z dodatkiem szpinaku oraz pomidorków to prawdziwy rarytas. A robi się go dokładnie tyle, ile gotują się ziemniaki proponowane jako dodatek. Czy może być łatwiej?
Wyobraźcie sobie danie, którego przygotowanie trwa tylko 15 minut, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Taki właśnie jest dorsz z przepisu Martina Gimeneza Castro. Rybka jest delikatna, a sos ze śmietanki i mascarpone z dodatkiem szpinaku i pomidorków kremowy jak marzenie i pełen smaku. Trudno o lepszy szybki przepis na rybę.
Dorsz w sosie z mascarpone ze szpinakiem i pomidorkami Martina Gimeneza Castro
Składniki:
- 3 filety z dorsza
- 2 l śmietanki 18%
- 1 opakowanie mascarpone
- 400 g świeżego szpinaku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- ½ kg ziemniaków
- gałka muszkatołowa
- rozmaryn
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zacznij od wstawienia ziemniaków do gotowania. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Szpinak pokrój na niewielkie kawałki. Pomidorki koktajlowe możesz przekroić na pół lub na ćwiartki. Mascarpone wymieszaj ze śmietanką. Rozgrzej patelnię i połóż na niej dorsza od strony skóry na kilka minut. Potem przewróć rybę na drugą stronę, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem, dodaj czosnek, cebulę i gałkę. Chwilę podsmaż.
W naczyniu żaoodpornym ułóż szpinak, na nim połóż dorsza. Zalej śmietanką z mascarpone i włóż do piekarnika na 20-25 minut. Podawaj z gorącymi ziemniakami.
Zobacz też: