Rybka lubi pływać... w śmietanie. Przepis na wykwintnego dorsza w 15 minut

Beata Łajca

Beata Łajca

Rybka lubi pływać... w śmietanie. Ale nudny sos śmietanowy może się schować przy tym, co proponuje Martin Gimenez Castro. Jego dorsz w sosie z mascarpone i śmietanki z dodatkiem szpinaku oraz pomidorków to prawdziwy rarytas. A robi się go dokładnie tyle, ile gotują się ziemniaki proponowane jako dodatek. Czy może być łatwiej?

Dorsz w sosie z mascarpone
Dorsz w sosie z mascarpone123RF/PICSEL

Wyobraźcie sobie danie, którego przygotowanie trwa tylko 15 minut, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Taki właśnie jest dorsz z przepisu Martina Gimeneza Castro. Rybka jest delikatna, a sos ze śmietanki i mascarpone z dodatkiem szpinaku i pomidorków kremowy jak marzenie i pełen smaku. Trudno o lepszy szybki przepis na rybę.

Dorsz w sosie z mascarpone ze szpinakiem i pomidorkami Martina Gimeneza Castro

Składniki:

  • 3 filety z dorsza     
  • 2 l śmietanki 18%
  • 1 opakowanie mascarpone   
  • 400 g świeżego szpinaku    
  • 200 g pomidorków koktajlowych 
  • ½ kg ziemniaków
  • gałka muszkatołowa
  • rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zacznij od wstawienia ziemniaków do gotowania. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Szpinak pokrój na niewielkie kawałki. Pomidorki koktajlowe możesz przekroić na pół lub na ćwiartki. Mascarpone wymieszaj ze śmietanką. Rozgrzej patelnię i połóż na niej dorsza od strony skóry na kilka minut. Potem przewróć rybę na drugą stronę, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem, dodaj czosnek, cebulę i gałkę. Chwilę podsmaż.

W naczyniu żaoodpornym ułóż szpinak, na nim połóż dorsza. Zalej śmietanką z mascarpone i włóż do piekarnika na 20-25 minut. Podawaj z gorącymi ziemniakami.

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas