Faszerowana "gruszka miłości" z osobliwym dodatkiem, czyli bakłażan według Mateusza Gesslera
Zaskoczenie gości nigdy nie było prostsze, z pomocą przychodzą bowiem faszerowane bakłażany (które to nie bez powodu nazywane bywają gruszkami miłości). Intensywnie pomidorowe nadzienie (z wyjątkowym dodatkiem), beszamel, a także prawdziwie francuski ser sprawiają, że o tym daniu mówić i myśleć można naprawdę długo.
Faszerowane bakłażany z beszamelem i serem gruyère
Składniki:
- 2 bakłażany
- 200 gramów mięsa mielonego (najlepszy będzie antrykot)
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 30 gramów masła
- 30 gramów mąki pszennej
- oliwa
- sól i pieprz
- 2 duże pomidory
- 1 łyżka koniaku
- 100 gramów sera gruyère
- 30 mililitrów mleka
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Bakłażany pokroić wzdłuż na pół i ostrożnie pozbawić je miąższu za pomocą łyżki.
Cebulę i czosnek posiekać, a następnie przesmażyć na oliwie przez około 2-3 minuty, następnie dorzucić mielone mięso i podgrzewać kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodać uprzednio posiekany miąższ bakłażana, a także rozdrobnione (i pozbawione skórki) pomidory, koniak, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Gotować kolejne 5 minut.
W międzyczasie przygotować beszamel – w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając smażyć przez 2 minut (na małym ogniu). Dolać gorące mleko i gotować przez 3-4 minut, nieustannie mieszając trzepaczką. Pod koniec dodać 50 gramów sera gruyère, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.
Połowę beszamelu rozłozyć na dnie wydrążonych bakłażanów, dodać farsz i wykończyć kolejną warstwą beszamelu, a następnie posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 15-20 minut.