Tego smaku nie zapomnisz! Delikatna ryba na sposób koreański w duecie z ryżem jaśminowym

Beata Maj

Beata Maj

Tak pysznej ryby dawno nie jedliście. W naszej kuchni Szef Martin Castro przyrządził dziś znakomitego okonia morskiego. Ryba o delikatnym smaku serwowana na sposób koreański idealnie zagra ze smakiem ryżu jaśminowego. Spróbujcie koniecznie!

Przepis na okonia na sposób koreański
Przepis na okonia na sposób koreański123RF/PICSEL

W piątkowej kuchni "halo tu polsat" Martin Castro prezentuje przepisy na wyśmienite ryby. Jedną z propozycji Szefa jest przyrządzana na koreańską modłę bardzo smaczna ryba o białym i delikatnym mięsie - okoń morski.

Okoń morski w kuchni. Delikatna ryba o subtelnym smaku. Prawdziwy rarytas!

Okoń morski jest znany również jako labraks. Jest to popularna ryba morska z rodziny moronowatych, w kuchni ceniona ceniona za delikatne, soczyste i bardzo smaczne mięso. Smakosze ryb twierdzą, że to jeden z gatunków o najbardziej subtelnym smaku. Labraks jest bohaterem dań wielu kuchni, szczególnie często zaś bywa wykorzystywany w kuchni śródziemnomorskiej. Okonia możemy podawać na wiele sposobów - grillowanego, pieczonego, smażonego albo gotowanego.

Okoń morski na sposób koreański według przepisu Martina Castro

Przepis Martina Castro na okonia morskiego po koreańsku z sosem gochujang i ryżem jaśminowym

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • Labraks - 2 filety  
  • 300 ml maślanki 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • sól 
  • pieprz 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 100 g skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżka pasty gochujang 
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka posiekanego imbiru 
  • 2 łyżki wody 
  • 1 łyżka prażonego czarnego sezamu 
  • 1 łyżka prażonego białego sezamu 
  • 2 szt cebuli dymki 
  • 200 g ryż jaśminowego 

Sposób przygotowania sosu: 

Mieszamy w misce pastę gochujang z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem, bardzo cienko posiekanym imbirem, miodem i wodą.

Sposób przygotowania ryby:

Maślankę z papryką słodką, solą i pieprzem mieszamy. Do tak przygotowanej maślanki wkładamy filety pokrojone na 4 części. Pozostawiamy na 15 minut.

W drugiej misce mieszamy mąkę ze skrobią ziemniaczaną. Rybę wyjmujemy z maślanki, obtaczamy w mące i smażymy do uzyskania złotego koloru, następnie wyjmujemy i obtaczamy w sosie gochujang. Podajemy z ryżem, na wierzchu ryby kładziemy nasiona sezamu i świeżą dymkę.

Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas