Tego smaku nie zapomnisz! Delikatna ryba na sposób koreański w duecie z ryżem jaśminowym
Beata Maj
Tak pysznej ryby dawno nie jedliście. W naszej kuchni Szef Martin Castro przyrządził dziś znakomitego okonia morskiego. Ryba o delikatnym smaku serwowana na sposób koreański idealnie zagra ze smakiem ryżu jaśminowego. Spróbujcie koniecznie!
W piątkowej kuchni "halo tu polsat" Martin Castro prezentuje przepisy na wyśmienite ryby. Jedną z propozycji Szefa jest przyrządzana na koreańską modłę bardzo smaczna ryba o białym i delikatnym mięsie - okoń morski.
Okoń morski w kuchni. Delikatna ryba o subtelnym smaku. Prawdziwy rarytas!
Okoń morski jest znany również jako labraks. Jest to popularna ryba morska z rodziny moronowatych, w kuchni ceniona ceniona za delikatne, soczyste i bardzo smaczne mięso. Smakosze ryb twierdzą, że to jeden z gatunków o najbardziej subtelnym smaku. Labraks jest bohaterem dań wielu kuchni, szczególnie często zaś bywa wykorzystywany w kuchni śródziemnomorskiej. Okonia możemy podawać na wiele sposobów - grillowanego, pieczonego, smażonego albo gotowanego.
Okoń morski na sposób koreański według przepisu Martina Castro
Przepis Martina Castro na okonia morskiego po koreańsku z sosem gochujang i ryżem jaśminowym
Składniki potrzebne do przygotowania:
- Labraks - 2 filety
- 300 ml maślanki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- 100 g mąki pszennej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka pasty gochujang
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka prażonego czarnego sezamu
- 1 łyżka prażonego białego sezamu
- 2 szt cebuli dymki
- 200 g ryż jaśminowego
Sposób przygotowania sosu:
Mieszamy w misce pastę gochujang z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem, bardzo cienko posiekanym imbirem, miodem i wodą.
Sposób przygotowania ryby:
Maślankę z papryką słodką, solą i pieprzem mieszamy. Do tak przygotowanej maślanki wkładamy filety pokrojone na 4 części. Pozostawiamy na 15 minut.
W drugiej misce mieszamy mąkę ze skrobią ziemniaczaną. Rybę wyjmujemy z maślanki, obtaczamy w mące i smażymy do uzyskania złotego koloru, następnie wyjmujemy i obtaczamy w sosie gochujang. Podajemy z ryżem, na wierzchu ryby kładziemy nasiona sezamu i świeżą dymkę.
Smacznego!
Zobacz też: