Wykwintna sałatka rodem z Karaibów. Zrobisz ją bez trudu
Beata Maj
Brzmi obco, ale tak naprawdę ceviche to prosta potrawa bazująca na surowej rybie, którą przed wymieszaniem z resztą składników marynujemy w aromatycznej zalewie. W naszej kuchni sałatkę robimy z dostępnej w sklepach dorady. Dacie się skusić na odrobinę karaibskich smaków tej jesieni?
Co to jest ceviche?
Zacznijmy od wyjaśnienia nazwy potrawy, którą w "halo tu polsat" prezentuje niezawodny Martin Castro. Ceviche to rodzaj sałatki z owocami morza. Danie to jest popularne w przybrzeżnych regionach Ameryki Łacińskiej oraz na Karaibach. Tradycyjne ceviche przygotowuje się, zalewając surową, posiekaną rybę sokiem z cytrusów (najczęściej jest to limonka), z dodatkiem cebuli, papryczki chili oraz soli. Rybę w zalewie zostawia się do krótkiego zamarynowania.
Sałatkę z marynowanej ryby podaje się najczęściej ze słodkimi ziemniakami, sałatą, kukurydzą, awokado lub bananem. Te przystawki podkreślają smak dania.
Przepis na ceviche według Martina Castro w "halo tu polsat"
CEVICHE Z DORADĄ I LECHE DE TIGRE, MINI CUKINIA I GRILOWANE PAPRYCZKI PADRON
Składniki (porcja rodzinna):
- 3 dorady (około 600 gramów)
- 3 czerwone cebule
- 1 doniczka kolendry
- 2 kg cytryn
- 300 gramów papryczek padron
- 300 gramów mini cukinii
- 1 kawałek imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 papryczki chilli
- ½ łodygi selera naciowego
Sposób przygotowania:
Filetujemy doradę i kroimy w kostkę około 1 cm. Odstawiamy do lodówki na kilka minut.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w cienkie pióra. Cukinie i papryczki padron w plastry. Kolendrę siekamy. Wyciskamy sok z cytryn (1 szklanka). Na rozgrzanej patelni smażymy cukinie i papryczki padron z oliwą z oliwek. Przekładamy na talerz.
Do przygotowania marynaty używamy 1 łyżki imbiru, 1 ząbek czosnku, ½ łodygi selera naciowego, pół papryczki chili, garść kolendry, szklankę soku z cytryny i pół szklanki wody i pół łyżeczki soli do smaku. Wszystko blendujemy. Po zblendowaniu dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy.
Wyjmujemy z lodówki doradę, dodajemy cebulę, kolendrę oraz marynatę. Wszystko mieszamy. Dodajemy połowę cukinii i połowę papryczek. Ponownie mieszamy. Całość ozdabiamy pozostałą cukinią i papryczkami.
Smacznego!
Zobacz też: