Wykwintna sałatka rodem z Karaibów. Zrobisz ją bez trudu

Beata Maj

Beata Maj

Brzmi obco, ale tak naprawdę ceviche to prosta potrawa bazująca na surowej rybie, którą przed wymieszaniem z resztą składników marynujemy w aromatycznej zalewie. W naszej kuchni sałatkę robimy z dostępnej w sklepach dorady. Dacie się skusić na odrobinę karaibskich smaków tej jesieni?

Dorada - ryba o bardzo smacznym mięsie idealnie nadaje się do ceviche
Dorada - ryba o bardzo smacznym mięsie idealnie nadaje się do ceviche123RF/PICSEL

Co to jest ceviche?

Zacznijmy od wyjaśnienia nazwy potrawy, którą w "halo tu polsat" prezentuje niezawodny Martin Castro. Ceviche to rodzaj sałatki z owocami morza. Danie to jest popularne w przybrzeżnych regionach Ameryki Łacińskiej oraz na Karaibach. Tradycyjne ceviche przygotowuje się, zalewając surową, posiekaną rybę sokiem z cytrusów (najczęściej jest to limonka), z dodatkiem cebuli, papryczki chili oraz soli. Rybę w zalewie zostawia się do krótkiego zamarynowania.

Sałatkę z marynowanej ryby podaje się najczęściej ze słodkimi ziemniakami, sałatą, kukurydzą, awokado lub bananem. Te przystawki podkreślają smak dania.

Przepis na ceviche według Martina Castro w "halo tu polsat"

CEVICHE Z DORADĄ I LECHE DE TIGRE, MINI CUKINIA I GRILOWANE PAPRYCZKI PADRON

Składniki (porcja rodzinna):

  • 3 dorady (około 600 gramów)
  • 3 czerwone cebule 
  • 1 doniczka kolendry 
  • 2 kg cytryn 
  • 300 gramów papryczek padron 
  • 300 gramów mini cukinii 
  • 1 kawałek imbiru 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 200 ml śmietanki 30% 
  • 2 papryczki chilli 
  • ½ łodygi selera naciowego 

Sposób przygotowania: 

Filetujemy doradę i kroimy w kostkę około 1 cm. Odstawiamy do lodówki na kilka minut.

W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w cienkie pióra. Cukinie i papryczki padron w plastry. Kolendrę siekamy. Wyciskamy sok z cytryn (1 szklanka). Na rozgrzanej patelni smażymy cukinie i papryczki padron z oliwą z oliwek. Przekładamy na talerz.

Do przygotowania marynaty używamy 1 łyżki imbiru, 1 ząbek czosnku, ½ łodygi selera naciowego, pół papryczki chili, garść kolendry, szklankę soku z cytryny i pół szklanki wody i pół łyżeczki soli do smaku. Wszystko blendujemy. Po zblendowaniu dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy.

Wyjmujemy z lodówki doradę, dodajemy cebulę, kolendrę oraz marynatę. Wszystko mieszamy. Dodajemy połowę cukinii i połowę papryczek. Ponownie mieszamy. Całość ozdabiamy pozostałą cukinią i papryczkami.  

Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas