Genialny deser do kawy. Spróbuj pysznego blondie ze śliwkami

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Dziś w ''halo tu polsat'' Martin Castro przygotował deser, który zapewne zrobi furorę na wielu rodzinnych spotkaniach. Chodzi o blondie ze śliwkami, które idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Zaletą tego ciasta jest prosty przepis oraz szybkość i łatwość przygotowania. Gwarantujemy, że powinni mu podołać nawet mniej zaawansowani cukiernicy.

Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkamisolandzh123RF/PICSEL

Idealny deser na jesień, czyli blondie ze śliwkami i białą czekoladą

Czas na trochę słodkości. Kiedy za oknem coraz mniej słońca, warto umilić sobie jesienne popołudnie pysznym deserem. Martin Castro przygotował w ''halo tu polsat'' wyjątkowo smaczne ciacho. Jego słodycz wynikająca z białej czekolady i bitej śmietany jest  idealnie równoważona przez śliwki. To deser, który pokochają Twoi przyjaciele oraz bliscy.

Składniki potrzebne do przygotowania blondie ze śliwkami

  • 1 kg śliwek
  • 220 g cukru  
  • 170 g białej czekolady  
  • 170 g masła   
  • 3 jajka  
  • 280 g mąki   
  • 4 cytryny  
  • sól  
  • 250 g mascarpone 
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 60 g cukru pudru 
  • 2 liście żelatyny 

Sposób przygotowania blondie ze śliwkami według przepisu Martina Castro

Na początek roztapiamy w garnku masło, dodajemy białą czekoladę i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, jajka oraz mąkę z odrobiną soli. Gotową masę pieczemy w piekarniku w 170 stopniach przez około 30 minut. Pod koniec ostrożnie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy w środku wszystko jest upieczone. Następnie na patelni z masłem podsmażamy wydrylowane śliwki, dodajemy pół szklanki czerwonego wina oraz 2 łyżki octu balsamicznego. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki zimnego masła i potrząsamy patelnią. Potem zalewamy żelatynę zimną wodą do miękkości i rozpuszczamy z odrobiną śmietanki. Resztę śmietanki i mascarpone ubijamy. Blondie podajemy ozdobione śliwkami i bitą śmietaną z mascarpone. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas