Zapiekany bakłażan z aromatycznymi serami. Istne niebo w gębie
Beata Maj
Mateusz Gessler w "halo tu polsat" zaprasza do przygotowania prostego dania z bakłażanem w roli głównej. Oberżyna występuje tu w towarzystwie aromatycznego sera i ziół. Przepis jest prosty, składniki powszechnie dostępne, a efekt... zaskoczy nawet wyjątkowych smakoszy.
Jesienią w kuchni Mateusza Gesslera królują sezonowe produkty. Jednym z nich jest bakłażan, czyli oberżyna. Przysmak o lśniącej skórce doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i serami. I właśnie tę wariację proponuje dziś Szef. Zapiekany po pierzynką z sera bakłażan ma szansę zdobyć szturmem polskie stoły. Przepis jest prosty, a smak i aromat potrawy sprawią, że będziecie wracać do tego przepisu.
Wśród składników potrawy niebagatelną rolę odgrywa aromatyczny ser, który podkręci smak oberżyny. To Parmigiano Reggiano, zwany potocznie parmezanem. Jest to twardy, długo dojrzewający ser. Wytwarza się go z mleka krowiego. Parmigiano pochodzi z północnych regionów Włoch - głównie z okolic Parmy, Reggio Emilia oraz Modeny. Proces dojrzewania wynosi co najmniej 16 miesięcy, a dzięki tak długiemu okresowi "leżakowania" ser zyskuje intensywny smak i kruchą strukturę. Ser ów bywa nazywany "królem serów", a tytuł ten, zdaniem znawców, jest całkowicie uzasadniony.
A oto przepis na bakłażana parmigiano.
Składniki (na 4 osoby):
- 3 lub 4 bakłażany
- 2 duże kulki mozzarelli
- 1 duża cebula
- 450 gramów pomidorów (pokrojonych w kostkę)
- 100 gramów parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 doniczka bazylii
- kilka gałązek świeżego tymianku
- suszone oregano do smaku
- chili do smaku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób przygotowania:
1. Myjemy bakłażany, odcinamy łodygę i kroimy wzdłuż na plastry o grubości 2 cm. Umieszczamy je na durszlaku, solimy i pozostawiamy do odcieknięcia na minimum 30 min.
2. Obieramy i kroimy w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy razem przez 3 lub 4 minuty na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz, cukier, oregano, chilli, kilka listków bazylii i tymianek. Pozostawiamy na wolnym ogniu 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Plasterki bakłażana osuszamy i grillujemy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i odkładamy na chłonny papier.
4. Kulki mozzarelli kroimy w plastry oraz trzemy parmezan.
5. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem pomidorowym i układamy plastry bakłażana obok siebie, posypujemy parmezanem i układamy plastry mozzarelli. Ponownie polewamy sosem i układamy kolejną warstwę plastrów bakłażana, ale tym razem drugą stroną. Powtarzamy czynności do wyczerpania składników, kończąc sosem pomidorowym, wierzch posypujemy obficie parmezanem.
6. Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.
Smacznego!
Zobacz też: