Bakłażanowa tarta idealna z zaledwie kilku składników. Francuska receptura Mateusza Gesslera
Tarta według przepisu Mateusza Gesslera to propozycja idealna dla miłośników prawdziwie francuskiej kuchni. Delikatne plastry bakłażana i pomidora, doprawione aromatycznym rozmarynem i cytryną, aż w końcu ukryte pod chrupiącym ciastem, stanowią doskonałą kompozycję smakową. Co więcej, wystarczy krótka chwila w piekarniku, aby cieszyć się wyjątkowym daniem.
Tarta z bakłażanem, pomidorem i kozim serem
Składniki:
- 2 bakłażany
- 20 gramów masła
- oliwa
- 4 pomidory
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka cukru
- 1 cytryna
- kulka ciasta kruchego lub ciasto francuskie
- sól i pieprz
- 50 gramów koziego sera
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, usunąć łodygi i pokroić je w cienkie plasterki. Następnie obsmażyć je z obu stron na oliwie.
Pomidory pokroić w plastry, po czym pozbyć się nadmiaru wody.
Formę do tarty wysmarować odrobiną oliwy oraz masłem, posypać cukrem i rozmarynem, a następnie ułożyć w niej plastry pomidora na przemian z plastrami bakłażana. Doprawić solą, pieprzem, a także sokiem z cytryny.
Przykryć całość ciastem – kruchym lub francuskim. Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut. Po tym czasie wyjąć je z pieca i odstawić na kilka minut.
Wyjąć z formy, skropić oliwą i sokiem z cytryny, a na końcu posypać małymi kawałkami koziego sera.
Bon appétit!