Bakłażanowa tarta idealna z zaledwie kilku składników. Francuska receptura Mateusza Gesslera

Tarta według przepisu Mateusza Gesslera to propozycja idealna dla miłośników prawdziwie francuskiej kuchni. Delikatne plastry bakłażana i pomidora, doprawione aromatycznym rozmarynem i cytryną, aż w końcu ukryte pod chrupiącym ciastem, stanowią doskonałą kompozycję smakową. Co więcej, wystarczy krótka chwila w piekarniku, aby cieszyć się wyjątkowym daniem.

Tarta z bakłażanami
Tarta z bakłażanamiDariusz GałązkaAKPA

Tarta z bakłażanem, pomidorem i kozim serem

Składniki:

  • 2 bakłażany   
  • 20 gramów masła   
  • oliwa  
  • 4 pomidory 
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu   
  • 1 łyżka cukru   
  • 1 cytryna   
  • kulka ciasta kruchego lub ciasto francuskie   
  • sól i pieprz   
  • 50 gramów koziego sera 

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć, usunąć łodygi i pokroić je w cienkie plasterki. Następnie obsmażyć je z obu stron na oliwie.

Pomidory pokroić w plastry, po czym pozbyć się nadmiaru wody.

Formę do tarty wysmarować odrobiną oliwy oraz masłem, posypać cukrem i rozmarynem, a następnie ułożyć w niej plastry pomidora na przemian z plastrami bakłażana. Doprawić solą, pieprzem, a także sokiem z cytryny.

Przykryć całość ciastem – kruchym lub francuskim. Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut. Po tym czasie wyjąć je z pieca i odstawić na kilka minut.

Wyjąć z formy, skropić oliwą i sokiem z cytryny, a na końcu posypać małymi kawałkami koziego sera.

Bon appétit!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas