Kwietne przekąski z rybą w roli głównej, czyli kulinarna sztuka w czterech aktach

Kamil Olek

Kamil Olek

To, że kwiaty bywają jadalne, nie jest wiedzą przesadnie tajemną – rzecz jasna jednak nie wszystkie i nie zawsze. Niemniej okazuje się, że mogą być one nie tylko nieobowiązkowym dodatkiem, ale i wysuwać się na pierwszy plan, czyniąc tym samym z dań prawdziwą sztukę. Ta konkretna, złożona z przekąsek, w których wraz z kwiatami królują także ryby, zawiera się w czterech wyjątkowych aktach.

Kwiaty cukinii w tempurze
Kwiaty cukinii w tempurze123RF/PICSEL

Tatar z tuńczyka z koniczyną i kwiatami kolendry

Składniki: 

  • 200 gramów surowego tuńczyka 
  • 1 szalotka 
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 6 małych ogórków gruntowych 
  • kwiaty kolendry 
  • kwiaty koniczyny 

Sposób przygotowania: 

Tuńczyka oraz szalotkę posiekać, a następnie wymieszać z sosem sojowym i oliwą.

Ogórki przekroić na pół i ułożyć na nich tatara, całość pokryć zaś kwiatami kolendry i koniczyny.

Krewetkowe kwiaty cukinii w tempurze

Składniki: 

  • 4 kwiaty cukinii 
  • 10 surowych i obranych krewetek black tiger (bez głów) 
  • 1 łyżka posiekanej kolendry 
  • 1 szalotka 
  • 1 łyżka oliwa 
  • sól i pieprz 
  • 200 gramów mieszanki do tempury 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Surowe krewetki oraz szalotkę posiekać i połączyć z kolendrą, oliwą oraz doprawić solą i pieprzem.

Tak przygotowanym farszem nadziewać kwiaty cukinii, a następnie panierować w przygotowanej tempurze i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Kanapka z twarożkiem, wędzonym łososiem oraz kwiatami szczypiorku i rukoli

Składniki: 

  • 1/2 bochenka pszenno-żytniego chleba na zakwasie 
  • 200 gramów wędzonego łososia 
  • 200 gramów twarożku 
  • 1 mały jogurt naturalny 
  • kwiaty szczypiorku 
  • kwiaty rukoli 
  • oliwa do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Chleb podzielić na kromki i podsmażyć na oliwie. Twarożek wymieszać z jogurtem, ułożyć na tostach, a następnie przykryć wędzonym łososiem oraz kwiatami.

Wędzony sum z sosem teriyaki, majonezem truflowym i kwiatami kopru włoskiego

Składniki: 

  • 200 gramów wędzonego suma 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 1,5 łyżki oliwy truflowej 
  • 250 gramów jasnego sosu sojowego 
  • 250 gramów przyprawy mirin 
  • 50 gramów oleju sezamowego 
  • 100 gramów brązowego cukru 
  • 20 gramów czosnku 
  • 20 gramów świeżego imbiru 
  • 100 gramów miodu 
  • kwiaty kopru włoskiego 

Sposób przygotowania: 

W celu przygotowania sosu teriyaki w kielichu blendera umieścić czosnek, imbir i mirin, a następnie zmiksować. Dodać sos sojowy, brązowy cukier oraz olej sezamowy, a następnie przełożyć na patelnię. Redukować aż do zagęszczenia.

Suma pokroić i polać sosem. Majonez wymieszać z oliwą truflową, a następnie przełożyć na kawałki suma. Całość pokryć kwiatami kopru.

Smacznego! I to poczwórnie.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas