Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym – z ziemniaczanym purée i ogórkową surówką, czyli klasyka jesiennego obiadu
Propozycja Tomasza Strzelczyka to kwintesencja jesiennego, niedzielnego obiadu – mamy bowiem do czynienia z daniem, które pachnie zarówno październikowym lasem, jak i ciepłem kuchni. Miękkie polędwiczki, zatopione w kremowym sosie z suszonych leśnych grzybów oraz pieczarek, tworzą duet idealny z delikatnym purée ziemniaczanym, które łagodzi głębię aromatów. Obok ląduje zaś chrupka, słodko-kwaśna surówka z kiszonych ogórków i jabłka, w której rolę subtelnego kontrapunktu odgrywają miód i musztarda.

Polędwiczki w sosie grzybowym – z purée i ogórkami
Składniki:
Polędwiczki:
- 2 polędwiczki wieprzowe (po około 400 gramów każda)
- 300 gramów pieczarek
- 20 gramów suszonych grzybów leśnych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki bulionu
- 150 mililitrów śmietanki o 30-procentowej zawartości tłuszczu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonego)
- gałka muszkatołowa
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz
Purée:
- 1 kilogram ziemniaków (typu C)
- 50 gramów masła
- 100 mililitrów ciepłego mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Surówka:
- 5 ogórków kiszonych
- 1 duże jabłko
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- świeży koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut, po czym odcisnąć i pokroić je w paski (zachowując wodę z moczenia). Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić na grubsze plastry, lekko spłaszczyć dłonią i doprawić solą oraz pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso po 2-3 minuty z każdej strony, aż nabierze koloru. Odłożyć na bok.
Na tej samej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać czosnek, pieczarki i namoczone grzyby. Smażyć około 10 minut, aż odparują i się zarumienią. Wlać bulion oraz 100 mililitrów wody z moczenia grzybów, dodać tymianek i szczyptę gałki muszkatołowej. Gotować 10 minut, następnie wlać śmietankę i dusić jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Włożyć mięso, podgrzewać razem kilka minut, po czym zdjąć z ognia, dodać kwaśną śmietanę i mieszać do połączenia.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odparować. Dodać masło i mleko, utłuc na gładką, puszystą masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ogórki pokroić w cienkie plasterki, jabłko w słupki, cebulę w piórka. Z musztardy, miodu, oleju i soku z cytryny przygotować sos. Wymieszać wszystko w misce, doprawić i odstawić na kwadrans.
Polędwiczki podawać z sosem grzybowym, porcją purée i łyżką świeżej surówki. Całość posypać natką pietruszki.