​Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym – z ziemniaczanym purée i ogórkową surówką, czyli klasyka jesiennego obiadu

Redakcja

Redakcja

Polędwiczki w sosie grzybowym – z purée i ogórkami
Polędwiczki w sosie grzybowym – z purée i ogórkamiAI-generatedhalo tu polsat

Polędwiczki w sosie grzybowym – z purée i ogórkami

  • 2 polędwiczki wieprzowe (po około 400 gramów każda) 
  • 300 gramów pieczarek 
  • 20 gramów suszonych grzybów leśnych 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki oleju 
  • 1/2 szklanki bulionu 
  • 150 mililitrów śmietanki o 30-procentowej zawartości tłuszczu 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonego) 
  • gałka muszkatołowa 
  • świeża natka pietruszki 
  • sól, pieprz
  • 1 kilogram ziemniaków (typu C) 
  • 50 gramów masła 
  • 100 mililitrów ciepłego mleka 
  • gałka muszkatołowa 
  • sól, pieprz
  • 5 ogórków kiszonych 
  • 1 duże jabłko 
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej 
  • 1/2 łyżeczki miodu 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • świeży koperek 
  • sól, pieprz
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?