Łosoś jak z najlepszej restauracji – w wersji miodowo-czosnkowej z ciecierzycą
Ten przepis robi furorę! Miodowo-czosnkowy łosoś z chrupiącą ciecierzycą to połączenie, które pokochasz od pierwszego kęsa.

W "halo tu polsat" przepis na miodowo-czosnkowego łososia z chrupiącą ciecierzycą - danie, które łączy delikatność ryby z orientalnym aromatem sosu i nutą słodyczy. To prosty, zdrowy i efektowny pomysł na obiad w 30 minut, idealny zarówno na co dzień, jak i na spotkanie ze znajomymi. Złocisty łosoś w miodowo-sojowym sosie, chrupiąca ciecierzyca z wędzoną papryką i świeże zioła tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Spróbuj tego przepisu, a zwykły filet z łososia zyska nowy, wyrazisty charakter!
Przepis na miodowo-czosnkowego łososia z chrupiącą ciecierzycą
Składniki:
- 1 filet łososia (bez skóry)
- Sól, pieprz
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sos:
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- Szczypta płatków chili
Ciecierzyca:
- 500 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub ze słoika)
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz, wędzona papryka
- Posiekany szczypiorek, koperek, natka pietruszki
Dodatkowo:
- 1 awokado
- biały sezam
Przygotowanie:
Łososia kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy najpierw w oleju, a później w skrobi. Smażymy na złoto. W osobnym rondelku podgrzewamy składniki sosu, a następnie łączymy go z usmażonym łososiem.
Ciecierzycę podsmażamy na suchej patelni, aż się wysuszy, następnie dodajemy masło, sól, pieprz i wędzoną paprykę. Smażymy pięć minut, dodajemy zioła i zdejmujemy z ognia.
Łączymy łososia z ciecierzycą. Podajemy z awokado i posypujemy sezamem.
Smacznego!
Zobacz też: