Dodaj smaku letnim potrawom. Skuś się na pyszne dipy i sosy do dań z grilla
Wielkimi krokami zbliża się majówka i sezon grillowy. To doskonały czas, aby zaprosić gości i zorganizować małą biesiadę w ogrodzie. Oprócz grillowanych mięs, ryb i warzyw, warto pomyśleć o przygotowaniu domowej roboty dipów i sosów - to właśnie dzięki nim potrawy nabierają zupełnie nowych smaków. Dziś w "halo tu polsat" Ewa Oleniczak przygotowała wyjątkowe propozycje - od orzeźwiającej salsy ananasowej, przez wyraziste w smaku pesto musztardowo-miodowe, aż po klasyczne tzatziki i intensywny sos barbecue. Każdy z tych przepisów to inne doznania dla kubków smakowych.

Słodkie klimaty z lekko ostrą nutą, czyli salsa ananasowa i pesto musztardowo-miodowe
Salsa ananasowa
Składniki:
- 1/2 sztuki dojrzałego ananasa
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki pokrojonej kolendry (świeżej)
- 2 małe posiekane szalotki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- ocet winny biały
- oliwa z oliwek
Ananasa obierz i pokrój w drobną kosteczkę do miski. Jeżeli brakuje ci cierpliwości, możesz zmiksować go na wolnych obrotach (tak, aby pozostały wyczuwalne kawałki). Chili pokrój w drobną kostkę, ale bez pestek, i dodaj do ananasa. Następnie dorzuć kolendrę oraz starty ząbek czosnku. Posól, dodaj 2 łyżki octu i oliwę z oliwek. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Jeżeli wolisz bardziej wyrazisty smak, możesz dodać chili z pestkami i zwiększyć ilość octu. Salsa gotowa!
Ta salsa będzie idealnie pasować do: 4 propozycje na rodzinny obiad z grilla. Aromatyczny kurczak, pyszne polędwiczki i krewetki z ananasem i kolendrą
Pesto musztardowo-miodowe
Składniki:
- 1 pęczek natki
- 1 pęczek bazylii
- 30 g rukoli
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy łagodnej
- 20 g tartego sera długo dojrzewającego
- sól
- 200 ml oleju
Wszystkie składniki włóż do miksera i dokładnie je zmiksuj na jednolity sos. Miej na uwadze, że zioła, które mają małą zawartość wody trudno zmiksować, możesz więc dodać trochę wody mineralnej niegazowanej. Gotowe!
Grecki twist lub król grillowych sosów
Klasyczne tzatziki
Składniki:
- jogurt grecki light 500g
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek koperku m
- kilka listków mięty
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Na początek przełóż gęsty jogurt grecki light bez laktozy do miseczki. Umyj ogórki i zetrzyj je na tarce do drugiej miski. Delikatnie posól, żeby puściły wodę, i odstaw na około 10 minut. Następnie dokładnie je odciśnij i dodaj do jogurtu. Posiekaj koperek i kilka listków mięty, a potem wrzuć je do miski. Dodaj odrobinę soli, łyżeczkę soku z cytryny, świeżo mielony pieprz i 2 ząbki czosnku starte na drobnych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Sos barbecue
- 50g siekanej cebulki
- 1 ząbki czosnku
- 700 ml ketchupu
- 15g suszonej żurawiny
- 1 litry wody
- 70 ml kawy parzonej
- 2g tymianku suszonego
Włóż wszystkie składniki do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny (często mieszając). Na koniec zmiksuj sos na gładko. Uwaga: możesz go również zawekować i przechowywać przez kilka tygodni, więc przy jednym gotowaniu zrób od razu zapas na cały sezon grillowy.
Jeśli masz ochotę na pyszne wege przystawki na grilla, to znajdziesz je tutaj: Prawdziwa uczta dla wegetarian (i nie tylko). Grillowana cukinia z halloumi i grillowane pieczarki z gorgonzolą
Zobacz też: