Nie tylko na grilla. Co jeszcze można zrobić z sera halloumi?
Ten ser Polacy pokochali stosunkowo niedawno - kiedy halloumi pojawił się na półkach supermarketów, a potem trafił pod polską "strzechę", a raczej na polskiego grilla, rozpoczęła się jego oszałamiająca kariera. Wyrazisty smak i ciekawa konsystencja sprawiły, że halloumi stał się jednym z ulubionych produktów nie tylko na majówkowe, ale całosezonowe grillowanie.

Ser halloumi jest genialnym dodatkiem do różnego rodzaju dań, o czym za chwilę. Na początek przyjrzyjmy się przysmakowi z bliska. Skąd pochodzi ten rodzaj sera i z jakiego mleka powstaje?
Z jakiego mleka powstaje oryginalny ser halloumi?
Halloumi oryginalnie pochodzi z Cypru. Jest to półtwardy ser niedojrzewający, wyrabiany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem mięty. Ma elastyczną konsystencję oraz wysoką temperaturę topnienia, dzięki czemu robi furorę podawany z patelni, grilla czy piekarnika. Polskie wersje sera halloumi różnią się niekiedy od oryginału - dzieje się tak za sprawą mleka używanego do produkcji. W Polsce niektóre produkty oznaczone jako halloumi mogą zawierać głównie mleko krowie, co wpływa na ich smak i teksturę, warto więc podczas zakupów upewnić się, że skład sera odpowiada tradycyjnej recepturze.
Wytwarzanie sera halloumi obejmuje kilka etapów. Mieszanka mleka jest podgrzewana do temperatury 33°C, następnie dodaje się do niej enzym - podpuszczkę, która powoduje powstanie skrzepu. Tak powstała masa jest znów podgrzewana aż do momentu, gdy można z niej formować porcje sera. Gotowe kawałki moczy się następnie w salonce - to właśnie dzięki temu zabiegowi ser halloumi ma charakterystyczny słony smak.
Dzięki specyficznej strukturze i konsystencji ser halloumi bywa często zamiennikiem mięsa w daniach kuchni wegetariańskiej. Ze względu na dość dużą zawartość soli nie należy przesadzać z jego spożyciem, nie oznacza to jednak, że powinniśmy go sobie jakoś specjalnie wydzielać, jest bowiem źródłem białka, witamin i minerałów.
Przede wszystkim jednak ser halloumi kochamy za jego smak, który doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Pasuje do sałatek, pomidorów, makaronów, sprawdza się świetnie jako dodatek do pity, znakomicie komponuje się też ze słodkimi przetworami - na przykład dżemem figowym, miodem. Doskonale pasuje do niego ocet balsamiczny.
Co można zrobić z sera halloumi?
Ser halloumi można jeść na zimno, bez smażenia lub grillowania, ale to właśnie te procesy nadają naszemu przysmakowi głębię i aromat, za które lubimy go jeszcze bardziej. Dlatego właśnie w tej formie - po zgrillowaniu albo usmażeniu ser halloumi występuje najczęściej jako dodatek do potraw. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze to przecież połączenie idealne.
Jak podawać ser halloumi?
- W najprostszej wersji - grillowany lub smażony, jako przekąska, z dodatkiem pieczywa, pomidorów i oliwek.
- W sałatkach
Grillowany ser świetnie pasuje do sałatek z warzywami i owocami. Wspaniale komponuje się z rukolą, wszelkimi sałatami (szczególnie tymi bardziej ostrymi w smaku), cykorią, selerem naciowym, awokado, szpinakiem, pomidorami, ogórkami i rzodkiewką, oliwkami. Jego słony smak świetnie balansują dodane do sałatki - do wyboru: pomarańcze, granat, jabłko, melon, morele, figi, ananas, arbuz, truskawki, winogrona albo porzeczki. Ser lubi też towarzystwo orzechów i oczywiście porządnej oliwy z oliwek.

- W szaszłykach
Halloumi można łączyć z warzywami na patyczkach i grillować jako alternatywę dla mięsnych szaszłyków. Wspaniale smakuje z papryką, cukinią, można go też łączyć z kawałkami kurczaka.

- W kanapkach i burgerach, jako część nadzienia do pity albo wrapa
Plastry grillowanego halloumi nadają się do przygotowania wegetariańskich burgerów czy kanapek.
- W daniach głównych, np. zapiekankach
Ser halloumi genialnie wypada w różnych zapiekankach - z warzywami, grzybami i makaronami.
- Do jajecznicy czy omletu, z dodatkiem bazylii, lubczyku i rozmarynu oraz świeżych warzyw.
